Nehezebb lesz a bekerülés a közszférába

Vágólapra másolva!
2008-2009-re a kormányzat szándéka szerint a közigazgatásba való bekerüléshez versenyvizsgán alapuló kiválasztási rendszert vezetnének be, a meghirdetett állásokra pedig pályázni kell majd. Emellett a próbaidőt is kötelezővé teszik - mondta a Világgazdaságnak Draskovics Tibor, az államreform-bizottság irányítója.
Vágólapra másolva!

A tervek szerint a közigazgatásban 2008-tól általánossá válna a teljesítménymérés, -értékelés, akit pedig ez alapján bocsátanának el az adott intézménytől, esetében mindösszesen 30 nap lenne a felmondási idő.

A szabályok változtatásával, a visszaélések megakadályozásával az elgondolások szerint két év alatt közülük 50-80 ezer ember újra megjelenhetne a munkaerőpiacon - húzta alá Draskovics Tibor. A rokkantügyet szétválasztanák az egészségügytől és a nyugdíjrendszertől, a jövőben a munkaügyi tárca foglalkozna ezzel a területtel. Szigorítanák a rokkanttá minősítés feltételeit, ez vonatkozna mind a rendszerbe újonnan belépni kívánókra, mind pedig az időszakonként felülvizsgálatra kötelezett, részleges munkaképesség-csökkenést elszenvedett, úgynevezett harmadik csoportos rokkantakra. Jelenleg egyébként 460-470 ezren vannak a normál nyugdíjkorhatárt el nem érő rokkantnyugdíjasok.