Több magyar mehet Ausztriába dolgozni

Vágólapra másolva!
Kétszázzal több magyar határ menti ingázó vállalhat munkát Ausztriában 2008-ban. Tovább tart a gyakornoki program, amely a 35 év alatti magyarok munkatapasztalat-szerzését teszi lehetővé. Ezekről írt alá megállapodást a magyar és az osztrák munkaügyi tárca vezetője.  
Vágólapra másolva!

Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter, valamint Martin Bartenstein gazdasági és munkaügyi miniszter ünnepélyes keretek között írta alá a közös magyar-osztrák kormányülésen azt a jegyzéket, amely a kétoldalú foglalkoztatási egyezmények létszámkeretét határozza meg 2008-ra.
A határmenti egyezmény esetében 200 fővel, összesen 2550 főre emelkedett a keretszám, vagyis ennyien tudnak 2008-ban Ausztria határmenti térségeiben dolgozni. Számunkra ez az emelés azért jelentős, mert így újabb munkavállalók kapnak lehetőséget a határmenti ingázásra. Az eddigi keretszám jelentős része ugyanis "foglalt", hiszen mindazok beleszámítanak, akik már a csatlakozási szerződésben rögzített ún. 12 hónapos szabály alapján megkapták Ausztria egész területére a szabad munkavállalás lehetőségét. Ezt az egyezményt a magyarok maximálisan kihasználják, sőt, többen szeretnének Ausztria határmenti térségeiben dolgozni, mint amennyire eddig volt lehetőség.

Gyakornoki program: kevés fiatal ment ki

A 18-35 év közöttiek gyakornoki egyezmény keretében is mehetnek Ausztriába dolgozni, itt megmaradt az idei 1800 fős keretszám. Idén a kontingens felét töltötték csak ki a magyarok elsősorban a vendéglátóipar és az idegenforgalom területén. A keretszámot valószínűleg azért nem használták ki teljes egészében a fiatal munkavállalók, mert a feltételek szigorúak, például csak 18-35 év közöttiek élhetnek ezzel a lehetőséggel, illetve az uniós tagállamok többsége megnyitotta munkaerőpiacát.

E kétoldalú szerződésektől függetlenül Ausztria jövőre ötven szakmában jelentősen könnyíti az álláspiacra való bejutást a "keleti uniós" - így a magyar munkavállalók - előtt.