Kétféle módon rövidíthető le a heti munkaidő

Vágólapra másolva!
A cégek egy része már megtette, több pedig tervezi a heti munkaidő csökkentését a bevételek visszaesése miatt. A Világgazdaság annak járt utána, hogyan teheti ezt jogszerűen. A négynapos, illetve 32 órás munkahét a jelenlegi szabályozás alapján kétféle módon, az úgynevezett állásidő bevezetésével vagy időleges részmunkaidő-foglalkoztatással oldható meg - mondta a lapnak Suba Ildikó, a Fővárosi Munkaügyi Bíróság elnökhelyettese.
Vágólapra másolva!

Az állásidő bevezetéséhez nem szükséges a munkavállaló hozzájárulása. A munka törvénykönyve mindössze annyit kíván meg, hogy az intézkedést a foglalkoztató működési körében felmerült ok indokolja. A munkavállalónak azonban az állásidőre is meg kell kapnia a személyi alapbérét, azaz a heti négy napra ugyanannyi fizetség jár neki, mintha öt napot dolgozna.

Részmunkaidőre átállás: kell a munkavállaló beleegyezése

A másik megoldás az időleges részmunkaidő-foglalkoztatás, amely már igényli a munkaszerződés módosítását - jelentette ki a bírónő. Ebben a felek rögzítik, hogy a munkavállaló heti 40 óra helyett csak harminckettőt dolgozik átmenetileg, és ezzel arányos munkabér illeti meg. Tanácsos írásba foglalni a részmunkaidős foglalkoztatás előre látható időtartamát is, ez persze elsősorban attól függ, hogy a cég hogyan ítéli meg gazdasági helyzetét. A munkaszerződést a felek csak közös megegyezéssel módosíthatják. Így ha a munkavállaló nem járul hozzá a változtatáshoz, számolhat azzal, hogy a munkáltató létszámleépítést hajt végre és elküldi, ami az adott gazdasági körülmények között elfogadható, logikus lépés.