Önkéntes munkával külföldre - miért éri meg?

Vágólapra másolva!
Új nyelvet tanulhatnak meg, kiszakadhatnak a hétköznapi taposómalomból, eddig ismeretlen kultúrákat ismerhetnek meg azok, akik önkéntes munkát végeznek külföldön. Magyarországról évente kétszáznál is több fiatal indul útnak. Egy Dániát és egy Spanyolországot megjárt fiatal számol be élményeiről.
Vágólapra másolva!

Péntek István hamarosan közgazdászként diplomázik. A 26 éves fiatalember 2009 novembere és 2010 júliusa között volt egy dániai, bentlakásos népfőiskola önkéntes munkatársa. A munkáért jelképes havi (130 euró - 28 300 Ft) fizetést kapott, igaz szállással és teljes ellátással. Az intézményben a világ minden tájáról érkező, hátrányos helyzetű fiatalok művészeti oktatása és pályaorientációja zajlik. A közeg itt valóban nemzetközi - István kintléte alatt még koreai, mexikói és malajziai diákokkal is foglalkozott.

Az iskolában a napok főként "útkereső csoportfoglalkozásokkal" - pályaválasztási tanácsadással, és tréningekkel - telnek egy éven át. István kiutazásakor még nem beszélt dánul. Kezdetben az angolra szorítkozott - ám hála az első öt hónap, heti 3-szor másfél órás nyelvtanulásnak, a 9 hónapos projekt végére már középfokú dán nyelvtudással büszkélkedhetett. "Mivel előtte már jól tudtam norvégül, egyáltalán nem volt nehéz elsajátítanom a nyelvet."

Multifunkcionális mindenes volt

A fiatalember amolyan multifunkcionális mindenesként dolgozott az intézményben. "Szabadidős programokat, kirándulásokat, sportfoglalkozásokat - a futball vb alatt például mini focivébét - szerveztem a diákoknak. Emellett különböző szituációs gyakorlatokat, készségfejlesztő és csapatépítő tréningeket szerveztem, az iskola reklámprospektusainak az elkészítéséből is kivettem a részemet. Szinte mindenütt ott voltam. A fiatalok nagyon megkedveltek, egy idő után, nem hivatalosan, kicsit iskolapszichológus is lettem. A diákok kis túlzással éjjel 3-kor is megkereshettek, ha valamilyen problémájuk volt. És meg is tették - az ajtóm mindig nyitva állt előttük. Sokan a bizalmukba fogadtak. Ott volt például a mexikói Pedro, aki 16. születésnapját Las Vegasban, egy börtönben volt kénytelen"ünnepelni", mert az apját illegális határátlépési kísérlet miatt tartóztatták le az amerikai hatóságok. Elképesztő élettörténetekkel találkozhattam kint. "

István a Cseresznye Ifjúsági és Információs Irodán keresztül jutott ki Dániába. A programra önéletrajzzal és motivációs levéllel lehetett jelentkezni. Miután a kinti fogadó intézmény megkapta a pályázatát, hamarosan megcsörrent a telefon. Egy negyedórás, angol nyelvű beszélgetéssel mérték fel a nyelvtudást, a sikeres telefonteszt után alig néhány nappal, 2009 októberében már utazhatott is.

Milyenek a dánok?

A fiatalember a dánok mentalitását érdekesnek találta. "A dánok magas életszínvonalon élnek. Kiegyensúlyozottak, nagyon kedvesek, optimisták és bátorítóan viselkednek a hétköznapokban - ugyanakkor nagyon érdekes, hogy a biztatás szándékával gyakran irreálisan, indokolatlanul túldicsérték a fiatalok teljesítményét. Így a népfőiskolán, nem ritkán mindenféle értékelhetetlen mázolmány vagy két vonal festéséért is az egekig magasztalták művészi szempontból a tanulókat - ami, valljuk be, nekem kissé furcsa volt. A dánok humora mellett sem lehet elmenni szó nélkül: kicsit fekete, morbid és máshoz nem is igen lehet hasonlítani."

Ezt adta a kintlét

A külföldi önkéntes munka mindenesetre - ahogy István mondja - "szuper, leírhatatlan és megfogalmazhatatlan" élmény. "Rengeteget hozzátesz az ember személyiségéhez mindaz, amit az önkéntes munka során megtanul. Rám az is nagy benyomást tett például, hogy nálam sokkal rosszabb helyzetben lévő emberekkel találkozhattam itt-azóta tanultam meg jobban értékelni az életemben a jó dolgokat"- summáz.

A pár szavas spanyoltudástól a nyelvvizsgáig

Sok élménnyel gazdagodott Spanyolországban Nádudvari Péter is, aki 2008 októbere és 2009 júliusa között Madridban önkéntesként szociálisan hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkozott. "A kinti intézmény a spanyol állami szociális ellátórendszer részeként működik. A gyermekek családját, akikkel foglalkoznom kellett, anyagi gondok, emellett drog, - és alkoholproblémák is jellemezték. Az intézetben adminisztráltam, szerveztem a különféle programokat."

"Minimális, pár szavas spanyol szókészlet birtokában vágtam neki a projektnek." Bátorsága kifizetődő volt, az önkéntes projekt végére ugyanis sikeres nyelvvizsgát tett le. A fiatalembert nem dobták azonnal a mélyvízbe a munkahelyen. "Az önkéntes programok többségénél bevett gyakorlat a 2 hetes, kulturális adaptáció. Az első 2 hétben így érdemi tevékenység még nem nagyon folyik - ebben az időszakban ismerkedünk a környezettel, a környékkel, megmutatják az üzleteket, a közlekedést, ismertetik a fontosabb tudnivalókat."

Havi 50 ezer forint zsebpénz

A szállásra nem volt gondja, ugyanis erről az intézmény gondoskodott, az étkezést viszont magának kellett megoldania. Az önkéntes projekt részeként havonta összesen 255 eurót (mintegy 50 ezer forintot) kapott költőpénzként. "Megfelelő takarékossággal nem volt nehéz megoldani ezt a helyzetet. Többnyire a nagyobb hipermarketekben vásároltunk és a lakótársammal a szállásunkon főztünk. Megjegyzem, a spanyol hipermarketek árai nagyjából a hazaiakéval azonos szinten mozogtak. A spanyol konyha egyébként tényleg egészséges: nincsenek az ételek túlfűszerezve, nem zsírosak, gyakori a hal, a zöldségek kombinációja, de sok gyümölcsöt is fogyasztanak."

Nem olyanok a spanyolok...

A fiatalember jócskán meglepődött a spanyolok viselkedésén. "Gyakori sztereotípia, hogy az olaszok és a spanyolok könnyedén veszik az életet, az időpontok betartását, hogy hajlamosak a lazaságra, hogy egyáltalán nem precízek. Ezzel szemben épp az ellenkezőjét tapasztaltam. Az összes munkatársam a sztereotípiák élő cáfolata volt. Szinte kizárólag pontos, precíz, összeszedett emberekkel találkoztam a kinti munkám során. Nagy előny ugyanakkor a spanyol munkahelyeken a barátságos hozzáállás, a remek munkahelyi légkör, hogy kerülik a felesleges stresszt, hogy nincs semmilyen fúrás. Ráadásul ezek a negatívumok válság idején sem voltak jellemzőek rájuk - a kint tartózkodásom épp egybeesett egy olyan időszakkal, amikor a munkanélküliség 20 százalék fölé kúszott fel." További érdekesség, hogy az udvarias viselkedés ellenére sem kötnek könnyen barátságokat. "Ebben sincs felesleges lazaság. A bizalmas kapcsolatok kiépítése a leghamarabb is több hónapnyi ismeretség után kezdődik -annak ellenére, hogy amúgy nem ritka a másikat barátilag megölelgetni, vállon veregetni."

Új ismerősöket kellett szerezni

Nádudvari Péter szerint a külföldi önkéntes munka minden szempontból nagyon kifizetődő a vállalkozó szelleműeknek. "Lehet nyelvet tanulni, munkatapasztalatot szerezni. Emellett nem elhanyagolható, hogy a külföldre érkezőnek új ismerősöket kell keresnie, új helyzetekkel kell megküzdenie és szinte az élet minden területén újra kell építkeznie külföldön, ami embert próbáló edzés mindenkinek."

Évente 200 magyar próbál szerencsét

A külföldi önkéntes munka lehetősége évek óta vonzza a magyar fiatalokat. "Évente átlagosan 200 hazai fiatal próbál szerencsét önkéntesként szerte a nagyvilágban. Jellemzően érettségi után, továbbtanulás előtt és egyetemistaként/főiskolásként kelnek útra. A legkedveltebb úticélok közé tartozik Németország, Franciaország, Olaszország és Spanyolország. Egzotikusabb helyekre - így Dél-Amerikába vagy Afrikába már ennél kevesebben. Ide évente legfeljebb 1-2 ember jut el " - magyarázza Lovászi Attila, a Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat programkoordinátora.

A részvétel feltétele a 18-30 éves életkor és a hazai lakóhely. Lovászi Attila tapasztalatai szerint a fiatalok 80 százalékánál a nyelvtanulási lehetőség az egyik legerőteljesebb motiváció. Ezt követi a prioritások listáján a segítő szándék, az élménykeresés, valamint a kulturális tapasztalatszerzés igénye. A programok többségében legfeljebb 1 évig lehet részt venni, de 2-3 hónapos projektnél rövidebbet nem nagyon kínál a szervezőirodák többsége. Ideális lehet mindemellett az önkéntes munka az egyetemre fel nem vett vagy az előtt évet kihagyó fiatalok számára is.

Út a külföldi önkéntes munkáig

Kapcsolatfelvétel egy közvetítő irodával (például mobilitas.hu), magyar alapítvánnyal
Önéletrajz és motivációs levél
Személyes állásinterjú
Megfelelés esetén a külföldi projekt kiválasztása a hazai irodával közösen
CV és motivációs levél a külföldi fogadó irodának
Telefoninterjú a külföldi irodával

Takács Gabriella