Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Népszerű foglalkozások listája: ahogyan Amerikában látják

Vágólapra másolva!
A munkavégzés szabadsága és az intellektuális kihívás az amerikai álláskeresők számára a legfontosabb szempont a szakmaválasztásban - derül ki a Careerjournal.com és a Harris Interactive közös online felméréséből.A némileg meglepő eredmény: a szakmák közül kedvelt a tanárság, a kórházigazgatói, az elemzői, kutatói munka. A közvetlen ügyfélkapcsolatot igénylő munkák viszont hátul szerepelnek.
Vágólapra másolva!

A kutatók arról kérdezték az álláskeresőket, véleményük szerint milyen tényezők tehetik sikeressé pályafutásukat és milyen munkakörökben találhatják meg mindezt. Az eddig mintegy félezer fő részvételével zajló szavazás eredményei meglepőek: a felsorolásban nyoma sincsen a megszokott sikerszakmáknak. Ám egyre többen rokonszenveznek a fizikoterapeutákkal, a szociális munkásokkal, a speciális tantárgyak oktatására szakosodott középiskolai tanárokkal, a kórházigazgatókkal.

Intellektuális kihívás, munkabiztonság: fontos pályaválasztási szempontok

Az ideális szakma kiválasztásához több szempontot vettek alapul: vizsgálták, mekkora terepet kapnak a megfelelő szintű intellektuális impulzusok, a munkabiztonság, a munka alatti vezetői kontroll és szabadság mértéke, a direkt ügyfélkapcsolat mértéke.

A direkt ügyfélkapcsolat nem túl népszerű

A fenti szempontokat figyelembe véve kiderült: a szavazók 41 százalékánál az intellektuális kihívás a fő szakmaválasztási szempont. A megkérdezettek 13 százalékának a munkabiztonság, míg 40 százalékuk számára a munkavégzés szabadsága a legfontosabb. Az ügyfelekkel, partnerekkel fenntartott, kiterjedt kapcsolatok keveseket hoznak tűzbe: a lehetőség a válaszadók alig 5 százalékát lelkesíti.

A legnépszerűbb foglalkozások listája:

Speciális tantárgyak oktatására szakosodott középiskolai tanár
Kórházigazgató
Szaktanácsadó
Elemző
Kutató
Fizikoterapeuta
Sales-és marketing menedzser
Hirdetésszervező
Szociális munkás és tanácsadó

Takács Gabriella

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről