Vágólapra másolva!
A statisztikai adatok szerint júniusban kissé csökkent a magyarországi munkanélküliségi ráta, a regionális központok szakemberei szerint azonban több területen még mindig nem érkezett el a mélypont. A nyári hónapokban maradhat a kis javulás, de ezt az őszi hónapokban, a közmunkaprogramok kifutása után, lendületes emelkedés követheti - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A várakozások szerint a nyári hónapokban - a közmunkaprogramok és más, kormányzati munkahelymegtartó támogatások hatására - a KSH foglalkoztatottsági adatai még viszonylag jók lehetnek, bár a 9,5 százalék körüli munkanélküliségi ráta két százalékponttal magasabb lesz a tavalyinál. Az igazi kérdés az, hogy a mutató ősszel mennyire ugrik tíz százalék fölé.

A munkapiaci alkalmazkodás szempontjából kedvező, hogy - a korábbi évekkel ellentétben - az utóbbi hónapokban az állásvesztők döntő többsége nem vonult ki a munkapiacról, hanem aktív álláskereső maradt. Ez is hozzájárult a munkanélküliségi ráta gyors emelkedéséhez. A különféle konjunktúrafelmérések szerint a következő hónapokban lassulhat a vállalati elbocsátások mértéke.

Idén nyáron a szezonális foglalkoztatás pozitív hatása a tavalyinál gyengébb - vélte a lap kérdésére Rózsa Gergely, az Ecostat kutatója. Prognózisa szerint a nyári hónapokban maradhat a kis javulás, majd az őszi hónapokban következhet a lendületes emelkedés.

A közmunkások száma jelenleg 40-45 ezer fő, ez jókora emelkedés a múlt évi mintegy 20 ezer fő után - mondta a szakértő. Véleménye szerint a közmunkaprogramok kifutása után, ősszel nem lesz újabb állami forrás e célokra, az újra állástalanná válók többsége pedig az inaktívak számát gyarapítja majd. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a büdzsé számára a közfoglalkoztatás többe kerül a segélyezésnél.

Összességében a vállalati szektorban a májusi állapothoz képest további 80-120 ezer fős elbocsátási hullám jöhet. A kutató az év végére 10,8 százalékos munkanélküliségi rátára számít, míg 2009 átlagában 10,4 százalék lehet a mutató.

A munkaügyi tárca összesítése szerint az év eleje óta futó munkahelymegtartó programok eddig mintegy 68 ezer munkahely megtartását tették, illetve teszik lehetővé. A hazai forrásból finanszírozott programok közül az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány 7,2 milliárd, a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal 10 milliárd, a szaktárca pedig 700 millió forintos összeget biztosít munkahelymegtartásra.