Vágólapra másolva!
Elképzelhető, hogy nem kell 2011-ig várni a magyar munkavállalóknak a német álláspiacra való bejutáshoz. Az Európai Parlament (EP) szakbizottsága azt javasolja, 2009. január elsejétől nyissa meg minden, még korlátozó tagállam álláspiacát a keleti uniós tagállamok munkavállalói előtt. Az EP javaslata a tagországok kormányait képviselő Európai Tanács elé kerülhet decemberben.
Vágólapra másolva!

Az EP szerda délután folytatott plenáris vitát Brüsszelben arról a képviselői jelentésről, amely a munkajog korszerűsítéséről szóló európai bizottsági elképzeléseket véleményezi. A jelentés többek között azt javasolja, hogy az uniós országok kormányait képviselő Európai Tanács idén decemberben vizsgálja meg, előre lehetne-e hozni a nyolc új tagállamból származó munkavállalók szabad mozgását akadályozó intézkedések megszüntetését 2009. január 1-jére.

Hiány van szakképzett munkaerőből

A szakbizottság emellett "úgy véli, hogy az EU-ban a legnagyobb problémát a szakképzett és alkalmazkodóképes munkavállalók hiánya jelenti a versenyképes és innovatív vállalatoknál". A parlament ösztönözné a gyakornoki lehetőségek, a képzési és átképzési programok kiterjesztését, a nők, a bevándorlók, az idős és a fiatal munkavállalók munkapiaci integrációját, rugalmas, a mobilitást akadályozó tényezőktől mentes munkaerőpiac kialakítását.

Ne kényszerítsenek nyugdíjba

A jelentés felhívja a tagállamokat és a szociális partnereket arra, hogy "mérsékeljék a munkavállalókat korai nyugdíjazásra kényszerítő politikáikat", továbbá vezessenek be olyan intézkedéseket, amelyek az idős munkavállalók - részidős foglalkoztatás, megosztott munkakör és ehhez hasonló módszerek útján történő - rugalmas nyugdíjazását támogatják.