Rugalmasabbá tenné a munkaidőt az osztrák kamara

Vágólapra másolva!
A munkaidőszabályok rugalmasabbá tételével lehetne elkerülni, hogy a gazdasági válság jelentősebb elbocsátási hullámot eredményezzen - hangoztatja az osztrák gazdasági kamara (WKÖ) elnöke. A javaslatok között szerepel "munkaidőszámlák" létrehozása. A munkavállalók a rövidített munkavégzés idején munkaóramínuszokat gyűjtenének össze, majd a gazdaság meglódulása után ledolgoznák azokat - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Christoph Leitl szerint ki kellene terjeszteni a rövidített munkaidejű foglalkoztatás lehetőségét: a mostani három hónap helyett akár másfél évig is módot kellene adni erre a cégeknek, és a száz főnél kevesebbet foglalkoztató vállalkozásokat is be kellene vonni a törvény hatálya alá. A dolgozókat pedig továbbképzésre lenne szükséges kötelezni a kényszerű tétlenség alatt - teszi hozzá az osztrák kamarai vezető.

Munkaidőszámla: egyelőre csak ötlet

A rövidített munkaidő lehetőségének a kiterjesztéséről hamarosan megállapodhatnak a szociális partnerek, ugyanakkor a WKÖ más elképzeléseiről még meg sem kezdődött a vita. Ilyen elsősorban a "munkaidőszámlák" létrehozása. Ennek lényege az lenne, hogy a dolgozók a rövidített munkavégzés idején "munkaóramínuszokat" gyűjtenének össze, majd a gazdaság meglódulása után azokat - túlórapótlék nélkül - ledolgoznák.