Állásokba kerülhet a béren kívüli juttatások megadóztatása

Vágólapra másolva!
Akár 3-4 ezer munkahely is megszűnhet az üdülési csekk és az étkezési hozzájárulás megadóztatásával az Autonóm Szakszervezetek szerint, ezért ezt az elképzelést a szövetség ellenzi, de a cafeteria többi eleménél nem zárja ki a változtatást.
Vágólapra másolva!

A szakszervezeti szövetségnél elmondták, hogy az általuk megkérdezett munkaadók többsége úgy nyilatkozott, hogy megszüntetik a béren kívüli juttatásokat, ha azok teljes mértékben adókötelessé válnak. Így az intézkedés nem hozna többletbevételt az államnak - hívják fel a figyelmet. Sőt, úgy vélik, a munkahelyek megszűnése növelné az állami kiadásokat. Ez elfogadhatatlan az Autonómok szerint, különös tekintettel arra, hogy a kormány a munkahelyek megtartását - nyilatkozatai szerint - kiemelten kezeli.

Elfogadnák az üdülési csekk korlátozását

Emlékeztetnek rá: a meleg étkeztetési utalványok ma is csak havi 12 ezer forintig adómentesek, míg az üdülési csekkeknél az adómentes mérték a minimálbérrel egyezik meg, e fölött már ma is adóköteles a juttatás. Azt azonban elfogadhatónak tartja a szövetség, hogy korlátozzák az üdülési csekkek felhasználhatósági körét. Veres János pénzügyminiszter korábban egy konferencián azt mondta: arra számítanak, hogy a munkáltatók által kifizetett juttatás teljes összege nem változik, a teher megoszlik majd a címzettek és a költségvetés között. Hozzátette: méltányos és mértéktartó változtatásra van szükség, de a jelenlegi rendszer igazságtalan.