A részmunkaidősökön nem segít a lakáshitel-mentőöv

Vágólapra másolva!
Több ponton is kritikát fogalmazott meg a parlamentben hétfőn megszavazott, - a lakáshitelesek megsegítéséről szóló - törvénnyel kapcsolatban a Lakástulajdonosok Érdekvédelmi Szervezete. Országbíró Zoltán elnök szerint a törvény hatályának a - válság miatt - részmunkaidős foglalkoztatottakra és így a lecsökkent jövedelmű rétegekre is ki kellene terjednie - tudósít az Inforádió.
Vágólapra másolva!

Országbíró Zoltán szerint "nem lehet diszkriminálni" a munkahelyüket még épp megőrző, de nehéz helyzetbe került hitelfelvevőket; azokat például, akiket ilyenkor csak részmunkaidőben foglalkoztatnak, így van munkájuk, csak épp feleakkora bérért kell duplájára emelkedett törlesztőrészletet fizetniük. Ezért nekik is a törvény hatálya alá kéne tartozniuk.

A törvény értelmében áthidaló kölcsönt kaphat a banktól az az álláskereső, aki 2008. szeptember 30. után vesztette el a munkáját, és vállalja, hogy a lakásvásárlási, vagy -felújítási hiteléből a szerződés időtartama alatt havi minimum tízezer forintot törleszt.

A szervezet vezetője úgy látja, a törvény semmilyen módon nem jelzi, hogyan kívánja megoldani a két év alatt felhalmozódó törlesztőrészletek kérdését. A jelenlegi jogszabály arról szól, hogy ugyan a kedvezményes időszakban tízezer forintot fizet a hitelfelvevő, de utána meg kell fizetnie az addigra már hátralékként felhalmozódó kölcsönt, tetejében a havi törlesztőrészletekkel.