Százezrek nyugdíj mellett dolgozó rendőröknek

Vágólapra másolva!
Több mint félezer, nyugdíj mellett dolgozó embert foglalkoztat a rendőrség, akik közül néhányan akár bruttó 400 ezer forintot is kapnak - írja a Népszabadság. Januártól változik a rendszer: nyugdíj mellett már csak minimálbérért lehet dolgozni, így vélhetően csökken a számuk.
Vágólapra másolva!

Az ORFK tájékoztatása szerint több mint harmadukat fizikai körben alkalmazzák (például gondnoknak, raktárosként, kazánfűtőként, szakmunkásnak és takarítónak), átlagosan 100-150 ezer forintért. A másik, nagyobb csoport gazdasági, humán, kiképzési, jogi, tájékoztatási területen dolgozik, ahol a civil státusokra csak közalkalmazotti munkakörbe lehet kinevezni munkerőt, ezért itt elkerülhetetlen volt a visszafoglalkoztatás. Ők átlagosan 150-200 ezer forintot keresnek a nyugdíjukon felül.

Tanácsadóként továbbra is bevonhatják őket

A legkisebb csoportba 25-30-an tartoznak; ők jellemzően vezetői beosztásban dolgoznak, átlagosan 200-400 ezer forintért. A rendőrség csak december végéig foglalkoztatja jelenlegi mértékű fizetésükért félezer, nyugdíj mellett dolgozó munkatársát. Utána legfeljebb csak minimálbért kaphatnak majd. Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti minister ellenben nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy nagy tapasztalatot szerzett rendőrök, adott esetben egy-egy feladaton akár tanácsadóként dolgozzanak.