Olaszország
ÉLŐ
Albánia

Halálos ragadozóra ugrott a tengeren egy férfi Új-Zélandon – videó

Vágólapra másolva!
Az 50 éves férfi a társaságával együtt hajókázott a tengeren Új-Zélandnál, amikor a hajójuk mellett feltűnt egy gyilkos bálna és a borja. A férfi ekkor hirtelen beugrott a vízbe, egyenesen rá a kifejlett ragadozóra.
Vágólapra másolva!

A férfi amint meglátta a hajójuk melletti gyilkos bálnákat, nem sokat gondolkozott, beugrott a vízbe a halálos ragadozó mellé Aucklandnél. Mindezt az egyik barátja felvette, majd feltöltötte az egyik közösségi oldalra. A videón hallatszik, ahogy a férfi ismerősei káromkodnak és nevetnek. 

A férfi az ugrás után azt mondta a társaságának, hogy megérintette az állatot, majd úszva megint megpróbálta utolérni, de nem járt sikerrel. 

 

Új-Zéland természetvédelmi minisztériumához is eljutott a felvétel. 

Úgy kommentálták, hogy a videó megdöbbentő, a férfit pedig "idiótának” nevezték.

Ezek után a rendőrséggel együttműködve azonosították a férfit, majd 600 dolláros bírságot kapott szabálysértésért. Ugyanis a jogszabályok szerint a gyilkos bálnák is bálnáknak minősülnek, amiket szigorúan tilos zavarni. A vezető nyomozó szerint az emberek gyakran kerülnek közel az állatokhoz, de többnyire önhibájukon kívül, ez az eset azonban teljes más. 

Az új-zélandi gyilkos bálnák az ország teljes partvidéken megtalálhatóak, de az alacsony egyedszámuk miatt védettek. A szakértő szerint az orka elkerülhette a sérülést, de egy ilyen esetben könnyen megsérülhet az úszója, vagy esetleg az ijedségtől nekiúszhat a hajócsavarnak, ami akár végzetes sérülést is okozhat – írja a The Guardian

Korábban megírtuk, hogy egy 15 méter hosszú jachtot süllyesztettek el gyilkos bálnák a Gibraltári-szorosban májusban. Az Alborán Cognac elnevezésű hajó a Gibraltári-szoros déli bejáratánál járt, amikor a két fős legénység ütéseket hallott a hajótest felől, majd észrevették, hogy a kormánylapát megsérült. A hajó végül elsüllyedt, az embereket sikerült kimenteni a vízből. 

2023. április 15-én is egy négy vagy öt orkából álló csapat - közülük legalább három fiatal példány – bukkant fel a szoroson, és egy hajó két kormánylapátjára vetették magukat. A hajó fedélzetén tartózkodó Dan Kriz látta, amint a fiatal állatok közül kettő a kormánylapátok felé vette az irányt, míg egy felnőtt orka "körbe-körbe cirkált".

Egyenesen a kormánylapátokra mentek

 - mondta Kriz. "Az egész körülbelül 10-15 percig tartott". Az egyik orka még vissza is tért, amikor a legénység a part felé tartott, és egészen a spanyolországi Sotogrande kikötőjéig üldözte a hajót, ahol letépte a kormánylapátok maradékát.

Japán partjainál egy 10 gyilkos bálnából álló csapat rekedt a jégtáblák közé. Az állatok összetömörülve próbáltak levegőhöz jutni, a hatóságok nem tudtak segíteni rajtuk. 

2024 márciusában Kanada nyugati partjainál partra vetődött egy gyilkos bálna, majd el is pusztult. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről