Kérdőívvel keresik az öngyilkosságok okait

Vágólapra másolva!
Százhatvan pontból álló kérdőívet küldött ki hétfőn a France Telecom mind a 102 ezer munkatársnak. A francia távközlési vállalat a hónapok óta tartó öngyilkossági hullám okait próbálja megfejteni a munkahelyi stressz témakörét boncolgató kérdésekkel. 
Vágólapra másolva!

A felmérésben egyebek között a munkahelyi megbecsültség, a vezető-beosztott kapcsolat, a kollegák közti viszonyok, a döntési szabadság és a munkaterhelés dimenziójában vizsgálják a munkahelyi stressz jelenségét. A részvétel önkéntes, a kérdőív kitöltésére vállalkozó alkalmazottaknak négy héten belül kell visszaküldeniük a dokumentumot, amelyben nyilatkozni kell például arról, hogy milyen gyakran érzik magukat elkeseredettnek és sírtak-e már a munkahelyükön.

Tavaly február óta már 25 öngyilkosság történt a cégnél, csak a múlt héten ketten is felakasztották magukat. Mindkét alkalmazott betegállományban volt. Egyikük Marseille-ben, a másik pedig az ország túlsó sarkában, a Bretagne-i Lannionban dolgozott a France Telecomnak.

A szakszervezetek az évek óta tartó átszervezéseket vezénylő menedzsment módszereire vezetik vissza az öngyilkosságok lelki okait. A francia sajtóban megszólaltatott alkalmazottak szerint elviselhetetlen a nyomás a dolgozókon és nagyon szigorúak az ellenőrzések.