Fizetésemeléssel marasztalják a cégek a legjobbakat

Vágólapra másolva!
Nyugat-Európában a kulcsemberek megtartásának egyik eszköze a counteroffer. Ekkor a főnök a távozni készülő munkatársat magasabb fizetéssel vagy előnyösebb juttatási csomaggal próbálja marasztalni, tehát "ráígér" a szakembert elcsábítani szándékozó cég ajánlatára. Mit tegyen a munkavállaló?
Vágólapra másolva!

Egy tehetséges értékesítő éppen önéletrajzot írt az irodában számítógépén, amikor az informatikus a géphez lépett. A cég IT-sa kissé csodálkozva megkérdezte tőle, el akar-e menni a cégtől. Ő azt válaszolta igen. Az irodában futótűzként terjedt a hír és gyorsan a főnök fülébe is eljutott. Még azon a napon behívatta a vezető a munkatársat az irodába és megkérdezte a pletyka valóságtartalmáról. Miután a munkatárs elmondta, hogy ő szívesen maradna, de a fizetéssel nincs megelégedve. A főnök erre béremelést ígért. A probléma megoldódott a munkatárs örömmel távozott a főnök irodájából.

Ugyan a megtörtént eset nem tartozik a klasszikus counteroffer kategóriába, amikor a konkurencia ajánlatára a főnök ráígért és így tartja meg a munkavállalót, ám jelzés a kulcsembereknek: lehet alkudni. A counterofferként ismert eszköz meglepő módon főként kisebb vállalatokra jellemző, ahol gyorsabban zajlanak le a folyamatok, mint a döntéshozatal lépéseit külföldi jóváhagyásra is bocsátó multiknál.

Csak az új munkaszerződés aláírása után mondjunk fel!

Miként viselkedjünk egy-egy ígéretesen hangzó álláslehetőség felbukkanásakor? Hogyan tálaljuk mindezt megfelelő stílusban felettesünknek? -tehetjük fel a kérdést. Végh Zoltán, a ProfiPower személyzeti tanácsadó cég HR-tanácsadója a téma kapcsán elmondta, minden attól függ, mit szeretnénk elérni, mi lehet a tervezett váltás oka. "Amennyiben csak anyagi vonzata van a dolognak, de egyébként jól érezzük magunkat a cégnél, érdemes időben tájékoztatni a felettest és megadni a lehetőséget egy counterofferre. Ám ha már elhatároztuk, hogy mindenképp váltunk, akkor kizárólag az új munkaszerződés aláírását követően mondjunk fel - az esetek nagy részében ez így zajlik. Az ajánlatot tevő céget és az új munkaadót nem vagyunk kötelesek megnevezni" - magyarázza. A counteroffer mértékét mindig a szakember aktuális piaci értéke és a konkurencia ajánlata határozza meg.

Blöfföléssel alaposan pórul lehet járni

A változtatni akaró szakemberek persze elébe is mehetnek a helyzetnek. Elmondhatják, egy fejvadász cég kereste fel a jelenlegi fizetéséhez képest kedvezőbb bérajánlattal és kizárólag akkor szándékoznak a cégnél maradni, amennyiben jelenlegi munkáltatója is nyitott hasonló bérezésben gondolkodni. Blöffölni, irreális fizetési elvárással előrukkolni azért nem érdemes, mert egy meggondolatlan lépéssel búcsút is mondhat állásának a munkavállaló, amennyiben kiderül, munkaadójának nem áll módjában teljesíteni a bérelvárást. Végh Zoltán mindenesetre azt tanácsolja: munkahelyváltás előtt az anyagiak mellett érdemes több szempontot is részletesen végiggondolni."Nem árt mérlegelni: Vannak-e előrelépési lehetőségek, szakmai és tréningprogramok, kihívást jelentő, érdekes feladatok az új munkahelyen, és mindezt mérlegre téve dönteni a változtatásról" - tette hozzá.

Öt ok, amiért ne fogadja el

Elmenne a cégtől, de a munkaadó magasabb fizetéssel marasztalná? Öt ok, amiért ne maradjunk.

1. Milyen munkahely az, ahol a távozás meglebegtetésével lehet magasabb bért kicsikarni?
2. Honnan van pénz a fizetésemelésre? Talán a legközelebbi béremelését hozták előre?
3. A cég időre van szüksége a pótlásra. Időt akar nyerni és már az utódját keresi.
4. Ettől a pillanattól a céghűsége megkérdőjeleződik. A következő leépítéskor valószínűleg távoznia kell.
5. A counteroffer elfogadása sérti a büszkeséget. Azt az üzenetet hordozza, hogy a munkatárs megvásárolható.

Takács Gabriella