Popeye nyomában: fedezze fel a parajt!

Vágólapra másolva!
A zsenge paraj avagy spenót a tavaszi zöldségek között az egyik legfinomabb. A friss leveleket csak meg kell mosni, kevés ideig párolni, és máris kész az üde köret. A húsvéti sonkás, tojásos ételekhez pedig különösen illik.
Vágólapra másolva!

A friss parajt mindig alaposan mossuk meg. Praktikus megoldás a kézi zuhanyrózsa használata. A parajt főzés közben takarjuk le, és néha keverjük meg, a főzővízbe tegyünk a só mellett egy kevés szódabikarbónát, így a paraj megőrzi üde, szép zöld színét. Ügyeljünk arra, hogy csak puhulásig főzzük, a túlfőzött paraj szinte a teljes vitamintartalmát elveszíti.

Parajos húsgombócok tejfölben sütve

Hozzávalók: 50 dkg sertéshús, 30 dkg friss paraj, 1 dl tej, 2 db zsemle, 2 db tojás, 5 g törött bors, 1 gerezd fokhagyma, 6 dkg vaj, 4 dl tejföl, 5 dkg reszelt sajt, só.

A sertéshúst a főtt és jól kinyomkodott parajlevéllel együtt ledaráljuk. Hozzáadjuk a tejben áztatott zsemlét és a tojást. Sóval, törött borssal, zúzott fokhagymával ízesítjük és összedolgozzuk. Egyforma nagyságú gombócokat formálunk belőle, és egy vajjal kikent tűzálló tálba rakjuk. Ráöntjük a tejfölt, megszórjuk a reszelt sajttal, olvasztott vajjal leöntjük és letakarva a középmeleg sütőben készre pároljuk. Párolt rizzsel vagy tört burgonyával tálaljuk.

Elkészítési idő: 60 perc
Egy adag: 2020 kJ / 480 kcal

Rántott paraj ínyenceknek

Hozzávalók: 40 dkg friss paraj, 5 dkg vaj, 8 dkg liszt, 2 dl tej, 2 g szerecsendió, 4 db tojás, 8 dkg liszt, 10 dkg reszelt sajt, 3 dl olaj, só.

A friss parajt sós vízben megpároljuk, leszűrjük, jól kinyomkodjuk és áttörjük vagy apróra összevágjuk. A vajból és a lisztből világos rántást készítünk, forró tejjel felengedjük, és habverővel simára keverve addig forraljuk, amíg az edény falától elválik. Sóval, reszelt szerecsendióval ízesítjük. Amikor langyosra hűlt, hozzáadjuk a parajt és az előzőleg elhabart 2 db tojást, majd jól összekeverjük. Hűvös helyre téve megvárjuk, míg teljesen kihűlt, ekkor kisebb lapos szeleteket formálunk belőle. Lisztbe, felvert tojásba és sajtba bundázzuk, majd bő, forró olajban pirosra sütjük. Burgonyapüréhez tálalva kitűnő húspótló étel.

Elkészítési idő: 60 perc
Egy adag: 2270 kJ / 540 kcal

Parajjal töltött palacsinta

Hozzávalók: 80 dkg friss paraj, 8 dkg vaj, 3 g szerecsendió, 1 dl tejszín, 8 db palacsinta, 8 dkg reszelt sajt.

A megtisztított, megmosott friss parajt sós vízben megpároljuk, leszűrjük, jól lecsepegtetjük, szükség szerint kissé kinyomkodjuk, hogy minél kevesebb vizet tartalmazzon, majd összevágjuk vagy áttörjük. Vajat hevítünk és benne a parajt jól átforrósítjuk. Sóval és reszelt szerecsendióval ízesítjük, hozzákeverjük a tejszínt, és simára, krémszerűvé keverjük. A szokásos módon sós palacsintákat sütünk, megtöltjük a tejszínes parajjal, összegöngyöljük, és vajjal kikent tűzálló tálba egymás mellé fektetjük. Megszórjuk reszelt sajttal és a sütőbe téve 4-5 percig sütjük.

Elkészítési idő: 45 perc
Egy adag: 1970 kJ / 450 kcal

Popeye kedvenc fánkocskája

Hozzávalók: a tésztához: 10 dkg vaj, 10 dkg liszt, 3 db tojás, 3 dl olaj, só
A töltelékhez: 80 dkg paraj, 5 dkg vaj, 1 db tojás, 5 g törött bors, 12 dkg reszelt sajt, só.

Pontosan kimérünk 1 dl vizet, beletesszük a vajat és felforraljuk. Kevés sóval ízesítjük, majd állandó keverés mellett hozzászórjuk a lisztet, és mérsékelt tűzön addig főzzük, ameddig az edény falától elválik. Kissé kihűtjük, és egyenként hozzákeverjük a tojásokat, mindegyik hozzáadása után jól kidolgozzuk. Egy edényben bő olajat hevítünk. Egy evőkanalat belemártva diónyi nagyságú darabokat szaggatunk. Letakarva sütjük, majd amikor szép piros, az olajból kiszedjük. A főtt, áttört parajt vajon átmelegítjük, sóval, törött borssal ízesítjük, majd egy tojást hozzáadva krémszerűvé keverjük. A kettévágott fánkokat ezzel megtöltjük, összeragasztjuk és reszelt sajttal meghintve kínáljuk.

Elkészítési idő: 45 perc
Egy adag: 1630 kJ / 390 kcal

Parajjal töltött pulyka fokhagymamártással

Hozzávalók: 1 pulykamell kiklopfolva, 30 dkg parajkrém, libazsír, liszt, bors, fokhagyma, só, 1 tojás, alufólia.
A mártáshoz: libazsír, liszt, kb. 2 evőkanál zúzott fokhagyma, libaleves (vagy erőleves), só, bors.

Olvasszunk fel 1 evőkanálnyi libazsírt, majd készítsünk zsemleszínű nem híg rántást. Hozzáadjuk a parajkrémet, sózzuk, borsozzuk, fokhagymával fűszerezzük, összepároljuk. Vizet nem szabad hozzáadni. Levesszük a tűzről és egy tojást teszünk bele, jól összekeverjük, hagyjuk kihűlni. Kiterítjük a pulykamellet egy alufóliára, megsózzuk és rákenjük a spenótot. Feltekerjük, majd az alufóliába csomagoljuk, a fólia két végét megtekerjük (mint a szaloncukrot). Egy lábosban vizet forralunk és a beletesszük a csomagot, minkét oldalán 10?15 percig főzzük.
A mártáshoz: a libazsírt felmelegítünk, liszttel híg rántást készítünk, beleteszünk két evőkanál zúzott fokhagymát, majd libalevessel felengedjük. Ha besűrűsödött, sóval, borssal fűszerezzük.
A megfőtt húst felkarikázzuk, és a mártással, valamint petrezselymes burgonyával tálaljuk.

Töltött kifli

Hozzávalók a tésztához: 25 dkg túró, 25 dkg liszt, 25 dkg hideg vaj, 1 teáskanál só, tetejére 1 tojás.
A töltelékhez: 45 dkg spenót, 1 fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 5 dkg fenyőmag, 10 dkg sonka, 5 dkg mazsola, 2 evőkanál olaj.
A tészta feléből készítsünk sajtos kiflit, ehhez szükséges reszelt sajt (trappista, füstölt vegyesen) tejföl, vaj, esetleg juhtúró, só.

A tészta hozzávalóit gyorsan összegyúrjuk, majd hidegben pihentetjük pár órát. Ez alatt elkészítjük a tölteléket. A spenótoshoz a hozzávalókat az olajon jól összepirítjuk. A sajtoshoz, a sajtot a tejföllel és vajjal elkeverjük, megsózzuk.
A tésztát kinyújtjuk félujjnyi vastagra, 4x4 cm-es négyzetekre vágjuk, a négyzetek közepére tölteléket halmozunk, félbehajtjuk, kifliket formálunk belőle, megkenjük tojással, és megsütjük.