Cseresznyés kosárkák

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
Tésztához: 20 dkg liszt, 5 dkg darált dió, 15 dkg hideg vaj, 5 dkg porcukor, csipetnyi só.
Töltelékhez: 3-4 evőkanál meggylekvár (használhatunk bogyós gyümölcsökből készült lekvárt is), 50 dkg cseresznye, 5 dkg dió, 2 evőkanál barnacukor.

Elkészítése:
A tésztához szórjuk a lisztet egy tálba, adjuk hozzá a kis darabokra felvágott hideg vajat, a ledarált diót, csipetnyi sót, és a porcukrot. Kezünkkel gyorsan morzsoljuk jól össze. Vegyünk ki a morzsalékból három evőkanálnyit, és tegyük félre egy kis tálba. Öntsünk 3-4 evőkanálnyi hideg vizet a nagy tálban lévő keverékhez, majd gyúrjunk belőle tésztát. Tegyük lisztezett deszkára, és formázzunk belőle cipókat, majd pár órára tegyük pihenni a hűtőszekrénybe.

Gyúrjuk át a pihentetett tésztát liszttel meghintett deszkán, nyújtsuk ki fél centi vékonyságúra, majd béleljünk ki vele vajjal kikent és liszttel meghintett kisméretű sütőformákat. A tésztát jól egyengessük el benne, majd a széleinél egy késsel vágjuk le.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Kenjük ki alaposan a kibélelt kosárkákat lekvárral, majd tegyünk bele pár szem cseresznyét. Keverjük össze a nagy tálból kivett morzsát a durvára összetört dióval és a barnacukorral, majd szórjuk meg vele a megtöltött formákat. Tegyük egy sütőlapra, majd tegyük előmelegített sütőbe, ahol 150 fokon 30-35 perc alatt készre sütjük.

Ha elkészült kanalazhatunk rá egy-egy gombóc vanília fagylaltot, vagy ha kissé kihűlt ki is szedhetjük a formából, és a tetejét porcukorral meghinthetjük.