Gyurcsány cáfolta a nyugdíjkorhatár-emelést

Vágólapra másolva!
A miniszterelnök cáfolta azokat a sajtóértesüléseket, miszerint a kormány 2010-től kezdve évi egy hónappal emelné a nyugdíjkorhatárt. Gyurcsány Ferenc a Klubrádió Megbeszéljük című műsorának vendége volt.
Vágólapra másolva!

A miniszterelnök a nyugdíjreformot illetően azt mondta, hogy nálunk is szükség lesz rá, mivel a rendszer status quója finanszírozhatatlanná tenné azt legkésőbb 2030-ra. Ezért már most lépni kell - hangsúlyozta miniszterelnök. Hozzátette azonban: a reformok az éppen nyugdíjba vonulókat nem érintik. Cáfolta azokat a sajtóértesüléseket is , miszerint 2010-től kezdve évi egy hónappal emelnék a nyugdíjkorhatárt. "Nem lehet ilyen döntéseket hozni csak úgy hirtelenjében, ez megalapozatlan és elkapkodott szivárogtatás" - jelentette ki.

A műsorba betelefonáló egyik hallgató a kormány kommunikációját bírálta. Válaszában a miniszterelnök azt mondta: sokkal több olyan lehetőség kellene, amikor összefüggéseiben lehet elmondani a történeteket. Húsz másodpercben "hazudni lehet", húsz másodpercben leegyszerűsítő, populista szövegeket lehet mondani - tette hozzá.

Azzal kapcsolatban, hogy az Országos Választási Bizottság június 25-én hitelesítette a Fidesz és a KDNP által kezdeményezett, a képzési hozzájárulásra, a vizitdíjra, valamint a kórházi napidíjra vonatkozó népszavazási aláírásgyűjtő íveket, a miniszterelnök azt mondta: nincs más lehetősége, mint megteremteni a népszavazáshoz szükséges feltételeket, a referendum után pedig tudomásul venni annak eredményét.

A népszavazás valóságos szándéka nem az, hogy legyen vizitdíj vagy ne, hanem a reformok megállítása és a kormány megbuktatása. De ez a népszavazás már most megbukott, amikor még meg sem tartották, mert a változások nem állnak meg, és a kormány sem mond le - szögezte le a miniszterelnök. "Arra nem szabad mérget venni, hogy a népszavazás eredményes és sikeres lesz, nem bolondok az emberek" - jegyezte meg.

Gyurcsány szerint az egészségügy nagy hazugsága az, hogy azt hiszik, hogy ingyenes, ami nem ingyenes. Hozzátette: téved, aki azt hiszi, az az egészségügyi reform, hogy van vizitdíj, mert a változás arról szól, felelősök vagyunk magunkért és fizetni kell a szolgáltatásokért.

"Nagyjából annyi közöm van az olajügyhöz, mint annak a háziasszonynak, aki a tojásrántotta készítéséhez étolajat használ" - közölte kérdésre válaszolva a miniszterelnök, annak kapcsán, hogy a Fidesz érintettséggel vádolta meg olajügyekben. Gyurcsány Ferenc elmondta, hogy az Altus Rt.-nek valóban éveken keresztül volt egy vállalata, amely fűtőolajat vásárolt, de "a magyar olajügyek nem a fűtőolajról, hanem a könnyűolajról szólnak".

A Horn Gyula exkormányfő kitüntetésére tett javaslata kapcsán a miniszterelnök megjegyezte: Horn Gyula a kitüntetést megérdemli, függetlenül attól, ki hogyan ítéli meg 1956-os szerepét.

"Horn Gyula átlépte a Rubicont azzal, ahogyan 1989-ben és 1990-ben aktív közreműködője volt a rendszerváltásnak" - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc. Szerinte Magyarország polgárai véleményt mondtak Horn Gyuláról, mert miközben tudták, mi a múltja, miniszterelnökké tették.

Gyurcsány Ferenc azzal kapcsolatban, hogy a Fidesz több politikusa "ideggyengének" nevezte, azt mondta: azok szoktak ütni, akik kifogynak az érvekből.