Tízmilliárd forinttal kevesebb lakáshitel

Vágólapra másolva!
Az elmúlt három év során az idén április végén volt először kevesebb (1,7 milliárd forinttal) a felvett lakáscélú hitel, mint az előző év azonos időszakában, ez a tendencia folytatódott májusban is, de a különbség már meghaladta a 10 milliárd forintot.
Vágólapra másolva!

Ez év május végéig 199,2 milliárd forint lakáscélú hitelre kötöttek szerződést magánszemélyek, míg 2006 május végén 209,6 milliárd forint volt az új szerződések összege. A különbség 10,4 milliárd forint, ennyivel csökkent egy év alatt az új lakáshitelek mennyisége - olvasható a DEM Információs és Gazdaságkutató Iroda legújabb Lakáshitel Monitor című elemzésében.

Az új lakáshoz felvett támogatott forinthitelek 28,1 milliárd forintot tettek ki, egy évvel korábban még 33,7 milliárd forint volt az április végi új szerződések összege. A csökkenő hitelösszeg ellenére a hitelfelvevők száma növekedett, 5368-ról 5523-ra. A következmény: az egy szerződésre jutó összeg 6,3 millió forintról 5,1 millióra esett vissza.

Az egyéb célra (felújítás, bővítés, korszerűsítés) felvett támogatott forinthiteleknél is hasonló a tendencia. Itt a hitelek összege 26,5 milliárdról 19,5 milliárd forintra csökkent, a hitelfelvevők száma viszont 8288-ról 8800-ra emelkedett. Az egy szerződésre jutó hitelösszeg 3,2 millió forintról 2,2 millióra esett vissza.

A nem támogatott - zömében svájcifrank-alapú - lakáscélú hitelek összege ez év első öt hónapjában 151,7 milliárd forint volt, ami 2,4 milliárddal több az egy évvel korábbinál. (Egy hónappal korábban, április végén, még 5,9 milliárd volt a növekedés a devizás hiteleknél.) A hitelfelvevők száma viszont 30 736-ról 27 680-ra csökkent egy év alatt, így az egy devizás szerződésre jutó hitel összege 4,9 millióról 5,5 millió forintra emelkedett.

Miután a devizaalapú hitelek növekedésének a dinamikája is csökkent, ez a szegmens sem tudta ellensúlyozni a forinthiteleknél bekövetkezett csökkenést, így összességében is visszaestek a lakáscélú hitelek.