Vágólapra másolva!
A héten véglegessé válik a duisburgi olimpiai kvalifikációs vb-n induló kajak-kenu-válogatott: pénteken és szombaton tíz számban kerül sor pótválogatóra Szegeden. Az újdonsült Európa-bajnok kenus Vajda Attila az ezer méteres sikerszáma mellé szeretné újra megszerezni az ötszázas indulási jogot.

A program másik olimpiai száma a K-1 500 méter, amelyben Vereckei Ákos és Benkő Zoltán csatája várható. Pénteken C-4 500 és 1000 méteren, valamint K-1 500 és K-4 500 méteren küzdenek a versenyzők, szombaton délelőtt C-1, C-2, C-4 200 méteren és a férfi K-2, valamint K-4 200 méteres számban kerül sor válogatóra a Maty-éren. Szombat délutánra marad a C-1 500 méteres szám - amelyet Vajda ambíciónál, mégsem készül rá különösebben.

"Az Európa-bajnokságon bebizonyítottam magamnak, hogy az elvégzett munkába, és saját képességeimbe vetett hit aranyat érhet" - mondta Vajda Attila. "A kontinensbajnokságot nem kezdtem valami jó formában, mégis úgy álltam oda a döntőre az elő- és középfutam végiggürcölése után, hogy nekem itt és most kell megmutatnom. Sikerült, és nagy büszkeséggel tölt el, hogy az olimpiai- és vb-bronz után megszereztem a felnőtt világversenyeken jegyzett első aranyérmemet.

Vajda nemzetközi respektje is egyre nő, és ezt ő is örömmel nyugtázza: "Jó érzés, hogy Andreas Dittmer és a többi klasszis közéjük valóként kezel. Ez nekem is nagy esély, mert apróbb-nagyobb trükköket is elleshetek velük beszélgetve, őket figyelve, és ellenük versenyezve. Úgy érzem, kezdem felolvasni azt az itinert, amivel ők a világ élmezőnyébe navigálták a kenujukat, ám természetesen én még csak az első folyamkilométereket tettem meg ezen az úton. Nem tagadom, a célom az olimpiai győzelem, és ehhez a kvalifikációs vb-n át vezet az út."

A vb-n egy ráadás szám, az ötszázas kenu egyes indulás sem jönne rosszul a számára, jóllehet, Vajda inkább hosszú távon számít sikerekre ebben a vetélkedésben: "A fél kilométer hiába rövidebb, nekem korántsem könnyebb szám. Ebben a műfajban egyetlen hiba is megbosszulja magát. Gyakorolni persze jó lenne, és a szám kvalifikációjának megszerzése is nagy dolog lenne. Szombaton feltehetően Fürdök Gábor, Joób Márton, Mike Róbert és a Sáfrán testvérek lehetnek a fő riválisaim. Tisztelem őket, de számomra jól jön, hogy némileg fáradtabban térdelnek be a rajthoz, minthogy ők a négyesbéli válogatókat is teljesítik majd."