Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) egy kölni professzort bízott meg azzal, hogy vizsgálja meg Oscar Pistorius dél-afrikai amputált lábú futó művégtagjait annak a kiderítésére, hogy indulhat-e az épek versenyein.

A paralimpiai bajnok elégedetten nyilatkozott a Peter Bruggemannal, a biomechanika egyik szaktekintélyével való együttműködésről, amely októberben kezdődik. "Szívesen segítem az IAAF-et, végre igazságos és megalapozott eredmény születhet az ügyemben, megtudhatjuk, hogy technikai előnyt jelentenek-e a protéziseim" - jelentette ki a 20 éves közgazdászhallgató, aki szárkapocscsont és lábfej nélkül született, ezért 11 hónapos korában mindkét lábszárát amputálták. Speciális szénszálas műlábaival ő tartja a parasportolók között a világcsúcsot 100 (10,91 mp), 200 (21,58) és 400 m-en (46,34) is.


Pistoriusnak eltökélt szándéka jövőre rajthoz állni Pekingben, de nem a paralimpián, hanem az olimpián. Bejelentésével nagy vihart kavart, a vita pedig csakhamar eldurvult, amikor az IAAF egyik tisztségviselője gúnyosan felvetette: lehet, hogy a jövőben a hátukon rakétahajtóművet hordó sportolók is versenyezhetnek majd. Volt, aki technológiai doppingról beszélt, mások megvédték Pistoriust, és a fogyatékos sportolók becsmérlésével és kirekesztésével vádolták a szövetséget.

Pillanatnyilag nincs olyan szabály, amely kizárna valakit azért, mert műlábakai vannak, az IAAF eddigi nyilatkozatai szerint azonban nem valószínű, hogy engedik versenyezni Pistoriust. "Már most is limitáljuk a futócipők szögecseinek hosszát és számát" - mondta Nick Davies, a szövetség szóvivője. "Szakértőink nagy felbontású kamerákkal elemezték ki a mozgását, és annyi már most bizonyos, hogy Pistorius műlábainak a légellenállása kisebb a többiekénél. A lépéshossz megegyezik, de a lábszár levegőben mért sebessége kisebb az épeknél. Az is kiderült, hogy a paralimpikon energiafelhasználása épp fordítottja a normálisnak, ő ugyanis a hajrában gyorsabban fut, mint a rajtnál."