Nem büntetheti Rogán a minisztériumokat

Vágólapra másolva!
A közigazgatási hivatal szerint nem tartozik Rogán Antal polgármester hatáskörébe, hogy a jogtalannak tartott közterület-használat miatt büntetést szabjon ki két minisztériumra. Az V. kerület polgármestere több hivatalt is felszólított, hogy fizessenek a parkolásért, de a honvédelmi és az egészségügyi tárcával nem sikerült megegyeznie, ezektől az intézményektől összesen több mint 20 milliárd forintot követelt. Rogán a hivatal állásfoglalása ellenére is ragaszkodik korábbi elképzeléséhez.
Vágólapra másolva!

Törvénysértőnek minősítette azokat az V. kerületi polgármesteri határozatokat a Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal, amelyekben Rogán Antal polgármester (Fidesz) jogtalannak találta két minisztérium közterület-használatát, és emiatt büntető mértékű használati díjat szabott ki. Ezekben az ügyekben a polgármesternek nem volt hatásköre eljárni - írta közleményében Forgács Imre, a hivatal vezetője.

A kerületi rendelet csak a közterület-használat iránti kérelmek elbírálására jogosítja fel a polgármestert, de a jogtalan használattól való eltiltás vagy szankcionálás nem az ő, hanem a képviselő-testület joga - közölte a hivatal vezetője. A közigazgatási hivatal az Egészségügyi és a Honvédelmi Minisztérium bejelentései alapján vizsgálódott.

"A polgármester sorozatosan törvénysértő határozatokat adott ki" - közölte Forgács Imre, aki azt is jelezte: felszólította Rogán Antalt, hogy szüntesse meg a törvénysértést. Egyúttal a képviselő-testülethez is fordult, hogy a testület "az eljárási szabályokban biztosított felügyeleti jogával élve vizsgálja meg a törvénysértő határozatokat és tegye meg a szükséges intézkedéseket".

A döntésre reagálva Rogán Antal közleményt adott ki, e szerint továbbra is ragaszkodik korábbi elképzeléséhez, és - mint írta - meggyőződése, hogy a képviselő-testület is egy véleményen lesz vele. "A jogszabályok alól a Fővárosi Közigazgatási Hivatal vezetője sem adhat felmentést a minisztériumnak, mivel ezek a közterületek a Belváros tulajdonát képezik, a Honvédelmi és Egészségügyi Minisztériumnak előbb-utóbb fizetnie kell ezen területek használatáért" - áll a közleményben.

Az V. kerületi fideszes polgármestere július elején jelentette be, hogy Belváros-Lipótváros önkormányzata több mint 23 milliárd forintot követel a honvédelmi és az egészségügyi tárcától az engedély nélküli közterület-használatért. A két minisztériumot más közintézményekkel együtt tavaly novemberben szólította fel az V. kerületi önkormányzat, hogy egy tíz évvel ezelőtti rendelet értelmében a parkolásért számukra is fizetniük kell. A két tárca akkor hat hónap türelmi időt kapott arra, hogy szabadítsák fel az önkényesen lezárt és parkolónak használt területeiket.

A polgármester időközben azt is közölte: két intézmény kivételével sikerült egyezségre jutniuk, így például az Országgyűlés Hivatala vagy a Magyar Televízió csak annyi parkolóhelyet tartott meg, amennyinek a díját ki tudja gazdálkodni, és az amerikai nagykövetséggel is megállapodtak a díjfizetési kötelezettségben.

A honvédelmi és az egészségügyi minisztérium a polgármester szerint hónapokig nem reagált az önkormányzat megkeresésére, hogy fizessék meg a mintegy 3500 négyzetméternyi közterület-használati díj tízszeresét öt évre visszamenőleg, ami az egészségügyi tárcánál 10,5 milliárd, a honvédelmi tárcánál 13 milliárd forint követelést jelent. Rogán Antal a múlt pénteken sajtótájékoztatón azt közölte: a tárcáknak két-két határozatot küldött a közterületek felszabadításáról, illetve az elmaradt díjak befizetéséről. Hozzátette: az Egészségügyi Minisztérium, nem tudni, miért, ez utóbbit nem támadta meg, így a határozat jogerőre emelkedett. Mint mondta, miután a tárca mindeddig nem teljesítette fizetési kötelezettségét, az önkormányzat behajtást kezdeményezett, inkasszót nyújtott be.

Az Egészségügyi Minisztérium még pénteken közleményben reagált a polgármester kijelentéseire. Közleményükben azt írták, hogy a szóban forgó parkolóhelyek felett a minisztérium rendelkezik, és ezt az álláspontot készek a bíróság előtt is megvédeni. A minisztérium megfellebbezte az önkormányzat határozatait.