Az Andrássy út bánná Szekeres parádéját

Vágólapra másolva!
A lánctalpak felszednék az aszfaltot, a tömeg pedig összetörné az Andrássy utat, ha megvalósulna Szekeres Imre álma, a sugárúton tartott katonai díszszemle. A honvédelmi miniszter a jövőben augusztus 20-ai parádékat szeretne, az egykori felvonulások egyik szervezője szerint azonban a mostani honvédséggel nem lehet visszahozni a régi látványosságot. Egy rendezvényszervező inkább a színes kulturális bemutatókra szavazna, de azoknak is tudna jobb helyszínt választani.
Vágólapra másolva!

Augusztus 20-a alkalmából a jövőben katonai díszszemléket lehetne tartani az budapesti Andrássy úton - vetette fel nemrég Szekeres Imre. A honvédelmi minisztert az ihlette meg, amikor július közepén magyar katonákat látott együtt masírozni a franciákkal a párizsi Champs-Élysées-n, egy katonai díszszemlén. Ezután az MTI-nek nyilatkozva közölte: "Ha valaki a Hősök teréről végignéz az Andrássy úton, akkor óhatatlanul eszébe jut, hogy az alkalmas lenne díszszemlére".

Magyarországon a második világháború után évi rendszerességgel tartottak katonai parádékat, az elsőt még az Andrássy úton - emlékezett az [origo] által megkeresett nyugalmazott ezredes, aki akkor még egyszerű honvédként masírozott a felszabadulás napján. Iván István a későbbiekben tizenöt április 4-ei katonai parádé szervezésében vett részt egy-egy zászlóalj felkészítésével, azokat a díszszemléket azonban már a Felvonulási téren és a Dózsa György úton tartották - emlékezett vissza.

Kérdés, hogy mi értelme lehet az államalapítás ünnepén felújítani a díszszemlék hagyományát: a Honvédelmi Minisztérium (HM) szerint azért, hogy minél többen megismerjék a gyökeresen átalakuló honvédséget. "Az elmúlt években egyre többen jöttek el a honvédség bemutatkozó rendezvényeire, ami jelzi, hogy van érdeklődés irántuk" - mondta az [origo]-nak Bocskai István, a HM szóvivője. Kérdésünkre válaszolva határozottan állította, hogy a honvédség most is tudna látványos díszszemlét produkálni, ehhez pedig olyan módot keresnek, amin keresztül mindenki bepillantást nyerhet a modern honvédség életébe.

Se tank, se rakéta

Látványos parádén persze egész mást kell érteni, mint az előző rendszerben: "Most a magyar hadsereg összesen nem képvisel akkora létszámot, mint amennyien annak idején, a győzelem 10 éves évfordulójának a díszszemléjén megjelentek" - jegyezte meg kis iróniával Iván István. Akkor sok tízezer ember vonult fel, még a Hősök tere melletti Városligetben is katonák álltak, de később is legalább 10-12 zászlóalj (mintegy 2000 ember) vonult fel április 4-én - emlékezett vissza a nyugalmazott ezredes.

Az ilyen felvonulásokon mindig elől meneteltek a gyalogosok, majd kicsivel utánuk érkeztek a gépesített egységek, a kettő közötti szünetben pedig repülők hasítottak át a Hősök tere fölött. A sort a páncélosok zárták: ezek voltak a leglátványosabbak, a felvonulásokon mindenki a tankokat és a rakétákat várta leginkább - mesélte az egykori szervező.

Ilyesmiről Szekeres Imre ma már nem nagyon ábrándozhat: nem csak azért, mert már nincsenek fegyvernem szerint elkülönített páncélos hadegységek a honvédségben, de azért sem, mert a lánctalpasokat be se lehetne hozni a belvárosba. "Valaha a Felvonulási téren kockakő volt, azt nem szedte fel a lánctalp, ezeket a mostani aszfaltutakat viszont a nyári melegben teljesen tönkretenné" - magyarázta Iván István.

Színes bemutató lehetne - de máshol

Egyetértett az egykori katonatiszt által vázolt problémával az [origo] által megkérdezett rendezvényszervező cég is, amely szerint bár kivitelezhető, nem túl jó ötlet az Andrássy úti katonai díszszemle. A sugárúton rendelkezésre álló terület ugyanis nagyon szűk, és az autómentes napokon sem tudott nagy tömegeket vonzani - magyarázta Varga Péter, a Horizont Rendező Iroda tulajdonosa. Szerinte ráadásul egy nagy katonai díszbemutató alatt a világörökség részét képező útnak és környezetének könnyen baja eshetne: "nem véletlen, hogy az ilyen tömegrendezvényeket olyan helyeken tartják, mint például a sziget, ahol sok ember sem okoz nagy kárt" - mondta.

Forrás: MTI
Magyar katonák: családi program?

A rendezvényszervező leginkább egy kulturális programokkal vegyített katonai bemutatót tartana elképzelhetőnek, ahol az ősmagyar kor harcosaitól a mai NATO-katonákig mindenkit bemutatnának az érdeklődőknek. Bár Iván István szerint a régi felvonulások szépségét éppen az adta, hogy a hadsereg egységességét és erejét tükrözték, Varga Péter szerint lejárt a menetelős parádék ideje. "Az, hogy néhány ezer katona végigmasírozik egy sugárúton, nem kötné le az átlag magyar figyelmét" - vélekedett, hozzátéve, hogy bár egyeseknek bejöhet ez a stílus is, a sokféleség, a színes családi programok jobban megfelelnek a kor követelményeinek.

Mikor lesz belőle valami?

A Honvédelmi Minisztérium hangsúlyozta, hogy a katonai díszszemlék ötlete egyelőre csak elvi felvetés, így esetleges költségeiről is korai lenne még találgatni. Mindenesetre Szekeres Imre már felkért hagyományápolással foglalkozó katonákat, hogy gondolkozzanak a javaslaton.

A honvédelmi miniszter ugyanakkor kikötötte, hogy csak akkor lehet katonai parádét rendezni, "ha a magyar honvédség társadalmi tekintélye azt lehetővé teszi". Ez nem azt jelenti, hogy a katonaság jelenleg nem megbecsült intézmény - magyarázta a kifejezést a minisztérium sajtóosztálya: mindössze arról van szó, hogy csak a mostanra kivívott tekintélyhez méltó parádét érdemes megrendezni - közölték. "Ehhez ismerni kell a feltételeket és a lehetőségeket: fontos döntés a helyszín; fontos tisztázni, hogy van-e tényleges fogadókészség, és milyen az alakulatok éves leterheltsége; csak ezek ismeretében tudják az illetékesek megteremteni a Magyar Honvédséghez illő feltételeket" - magyarázták.