Vágólapra másolva!
A férfiak esetében hajszál híján megvalósult a "minden számban érem, közte egy arany" mottó, a női válogatott szereplése viszont elmaradt a kapitányi várakozástól a berlini öttusa-világbajnokságon.

A német fővárosban rendezett verseny legfőbb pozitívuma magyar szempontból az volt, hogy Horváth Viktor - két második hely után (2001, 2006) - világbajnok lett. Ezt megelőzően utoljára Balogh Gábor nyert 2001-be, de alig marad el ettől a teljesítménytől, hogy Németh Róbert - aki csak Tibolya Péter kulcscsonttörése nyomán került be az utazó csapatba - felállhatott a dobogó harmadik fokára, s korántsem mellesleg szerzett ezzel egy olimpiai kvótát.

Utóbbit megtette az idei, rigai Európa-bajnokságon Horváth, valamint Tibolya és Balogh, vagyis már négy férfi versenyző lenne nevezhető a pekingi játékokra, ha a szabály nem csak kettő indítását engedné. Így viszont majd jövőre dől el, hogy valójában ki is szerepelhet a kínai főváros ötkarikás öttusaversenyében. Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány egyelőre nem aggódik a választás nehézsége miatt, sőt azzal számol, hogy világranglistáról akár további magyar is szerezhet még kvótát.

Berlinben Horváth és Németh remeklése nem vonta, nem vonhatta maga után a csapatsikert, Németh ugyanis egyéni induló volt, így Balogh és Fülep Sándor eredménye adódott Horváthéhoz, és mivel előbbi kettő ezúttal nem jeleskedett, a válogatott kénytelen volt beérni egy harmadik hellyel, ami azért persze igenis értékelendő teljesítmény.

A Horváth, Németh, Fülep alkotta váltó egy hajszállal maradt le a dobogóról, a befutónál az ezüstérmes kínaiak utolsó embere tíz, a bronzérmes cseheké mindössze öt méterre volt az egyéni aranyérmestől.

"Összességében megvan a három érem. Egyéniben eggyel több jött be, mint amire számítottam, jóllehet az Eb-n is megvolt erre az esély. Viktor sikerének értékét növeli, hogy Európa-bajnoki győzelem után lett ismét a legjobb. Németh Robi szereplése, bronzérme és kvótaszerzése minden szempontból meglepetés. Ha ő van a csapatban, nyerünk. Csak hát előzőleg erre nem lehetett gondolni, az olaszországi Világkupán nyújtott vívóteljesítménye alapján nem mertem betenni, már csak azért sem, mert az utolsó pillanatban került az utazók közé."

A nőknél csak a staféta tudta szállítani azt az eredményt, melyet előzetesen Kulcsár Antal szövetségi kapitány megfogalmazott, e konkrét esetben a 3-6. hely valamelyikét. A Vörös Zsuzsanna, Tóth Adrienn, Kovács Sarolta váltócsapat - melyben a két utóbbi versenyző még csupán 16 éves - negyedik lett.

A hagyományos verseny viszont nem jött össze, egyéniben az olimpiai bajnok, háromszoros vb-, kétszeres Eb-győztes Vörös legjobb magyarként most csak tizennegyedik lett, csapatban pedig nem is lehettek vérmes remények azt követően, hogy Máthé Vivien lemaradt a döntőről. A fináléban ugyan volt három magyar, Vörös mellett Tóth és Gyenesei Leila, de utóbbinak csak saját magáért kellett küzdenie. Dicséret illeti Tóthot, aki az ifjúsági négytusa Eb-győzelem és a junior öttusa Eb-n begyűjtött elsőség után a felnőttek között, kiegyensúlyozott teljesítménnyel huszonkettedik lett.

"A fiatalok vb-je volt a mostani két szempontból. Egyrészt nálunk többen is lehetőséget kaptak, másrészt az egyéni versenyben is a kevésbé tapasztaltak végeztek a dobogón. Ami a magyarokat illeti, a most kipróbált versenyzők olyan visszajelzéseket adtak, melyek alapján érdemes velük számolni a jövőben is - mondta Kulcsár Antal. - Pozitívum, hogy a váltó tavalyhoz képest előrelépett, pedig új felállásban szerepelt, egyértelmű negatívum viszont, hogy Vivien kiesett a selejtezőben. Ez váratlan volt, mert a világbajnokság előtt egyáltalán nem olyan képet mutatott a technikai számokban, mint itt. Zsuzsának a lövészete nagyon nem jött össze, utána hiába kapaszkodott, már nem volt esélye komoly sikerre, erre következett még a négyveréses lovaglás. Egy ilyen pályafutásba, mint az övé, azért talán beleférhet ez a szereplés is. Ami viszont általánosságban igaz, az az, hogy futásban előre kell lépni" - tette hozzá a szakvezető.

A vb-n elvileg az egyéni verseny első három-három helyezettje jutott volna olimpiai kvótához, de részben azok végeztek az élcsoportban, akik Rigában is, így Berlinben csak a francia Amélie Cazé, a litván Laura Asadauskaité, valamint Németh jutott pekingi indulási joghoz.

Nagy meglepetés volt a hazaiak kiemelkedő szereplése, két-két arany- és ezüstéremmel, illetve egy bronzzal az éremtáblázat élén végeztek. A sikernek azonban nem volt sok szemtanúja, kevés néző látogatott ki az Olimpiai Parkba.