63. Kathy Martins - Brisbane, Ausztrália

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Rio de Janeirótól Tallinnig minden iWiW-felhasználónak ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel, bízva abban, hogy válaszaik nyomán kiderül: hogyan változnak az életkörülmények városról városra.  Ma Kathy Martins válaszol a távoli Brisbane-ből.
Vágólapra másolva!

Hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
1982-ben disszidáltunk, és Sydneyben éltem 23 évet, most Brisbane-tól 40 km-re élünk a hegyekben. 16 évig volt egy élelmiszergyárunk, utána vendéglőnk, majd 2000-től könyvelőként dolgoztam. Most nem dolgozom.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz?
Ausztráliát nem lehet Európához hasonlítani, gyönyörű nagy sziget, minden van, tenger, sivatag, hó, hőség. Hét állama van, New South Wales, Victoria, South Australia, Western Australia, Tasmania, Queensland es Northern Territory, saját kormányzattal, ezek fölött áll a szövetségi kormány Canberrában, ami a főváros is egyúttal. Akkora, mint Európa, viszont sokkal nagyobbak a távolságok, Brisbane és Sydney 1000 km-re van egymástól.

Miben jobb a hely, ahol most élsz, mint az, ahol Magyarországon laktál?
Mindenben.

Miben rosszabb?
Semmiben.

Mi hiányzik Magyarországról?
Hiányoznak a barátok és a rokonság.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Minden. Nekem már Ausztrália a hazám, az, hogy Magyarországon születtem, nem az én választásom volt, de hogy hol élek most, az igen. Amikor Európába megyek, három hét után honvágyam van.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva?
Sokkal magasabb,

Mennyibe kerül egy kávé?
2,50 ausztrál dollár (388 forint), azt hiszem, de a kérdés szerintem inkább az, hogy mire jutunk, ha az órabéreket hasonlítjuk össze.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás bérlete a belvárosban?
Itt nincsen olyan, hogy kétszobás lakás. Két hálószoba, nappali, konyha (beépített konyhabútor) minden lakásban van, fürdőszoba, mosókonyha, garázs alapkondíciók (nagyon kevés lakás vagy ház van garázs nélkül). A lakosság 78%-a házban lakik, nem lakásban, és a belváros gyakorlatilag az üzleti negyed, plusz a környező kerületek, ahol az ott dolgozók laknak. Egy lakás bérlete 3000 ausztrál dollár (465 000 forint) körül van hetente. Divat a fiatalok között, hogy ketten-hárman közösen bérelnek ki egy lakást, és közösen fizetik a költségeket, így nem kell feltétlenül a szülőkkel lakni.

Te jobb körülmények között élsz, mint itthon tudnál?
Azt nem tudom, mert 25 éve jöttem el, sok minden változott Magyarországon, itt nem panaszkodhatom.

Amit ott csinálsz, azt csinálhatnád itthon is?
Ezt sem tudom, itt sokkal könnyebb változtatni, valószínűleg Magyarországon nem ugyanazt csináltam volna, mint itt.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Sokkal, sokkal jobb.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Ez egy anglo-saxon ország, először az időjárás, aztán a mindennapi dolgok, hol voltam vásárolni stb. Mibe kerül a benzin, itt most 1,06 ausztrál dollár (164 forint) egy liter, most hallottam egy barátnőmtől, hogy Hollandiában 1,49 euró (375 forint), nem tudom, Pesten mennyi . Ha itt 10 centtel (15 forint) felmegy, akkor visítozás van. Az átlag órabér 20 ausztrál dollár (3100 forint) körül van, lehet számolni!

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Ebben az évben szövetségi választás lesz, e körül megy a cirkusz.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Piknik, sport, tengerpart, napozás, horgászás, vendéglőzés.

Visszajössz?
Nem.

<