A szlovák kormányfőt is bevonnák Malina Hedvig ügyébe

Vágólapra másolva!
Robert Fico miniszterelnök beidézését kérte Malina Hedvig és ügyvédje, szerintük Fico többet tud annál, mint ami a nyomozati aktákból megtudható. Pénteken a legfőbb ügyész jelentette be, hogy bekérette a magyar lány állítólagos megveréséről szóló iratokat.
Vágólapra másolva!

Malina Hedvig, az ügyvédje közvetítésével, arra kérte hétfőn az ügyét vizsgáló nyomozótisztet, hogy idézze be és tanúként hallgassa ki Robert Fico miniszterelnököt, aki a médiában olyan nyilatkozatokat tett, amelyek azt sugallják, hogy Hedvig ügyéről Fico "többet tud annál, mint ami a nyomozati aktákból megtudható."

A szlovák kormányfő a múlt héten azt állította, hogy a Malina Hedvig-ügy eredeti célja kormányának megbuktatására irányult. Hedvig ügyvédje szerint e súlyos állítás eredetét "büntetőjogi eszközökkel szükséges kideríteni".

Roman Kvasnica, Hedvig ügyvédje hétfőn a TASR szlovák hírügynökségnek megerősítette: Fico tanúkihallgatását igenis komolyan gondolja, mert a kormányfő kijelentése arra enged következtetni, hogy Fico többet tud, mint amennyi a nyomozati iratokból tudható. Robert Fico szóvivője, Silvia Glendoová közölte: a kormányfő ez ügyben nem kíván megszólalni.

Ficót és belügyminiszterét, valamint a rendőrfőkapitányt korábban már egy volt magas rangú rendőrtiszt, Jozef Sátek is feljelentette, mondván, fennáll a gyanú, hogy a Hedvig-ügy aktáiba jogtalanul betekintő politikusok visszaéltek a hivatali hatalmukkal.

Malina Hedviget - állítása szerint - tavaly két bőrfejű megverte, mert magyarul beszélt. A rendőrség álláspontja szerint a támadás nem történt meg, az egészet csupán Malina Hedvig találta ki, ezért a hatóságokat megtévesztő és esküvel megerősített bejelentése miatt öt év szabadságvesztéssel kell szembenéznie.

A rendőrség eljárásának jogszerűségét azóta számos oknyomozó riport kérdőjelezte meg és erősítette meg a lány igazmondását, de a hatóságok hajthatatlanok. Hedvig ügyvédje legutóbb június 14-én tett panaszt a lány polgári és emberi jogainak megsértése miatt. A törvény szerint a panaszra két hónapon belül, augusztus 14-ig kellett volna válaszolni, de ez nem történt meg: a járási ügyész indoklás nélkül szeptember 10-ig elhalasztotta a döntést. Roman Kvasnica ügyvéd időközben elfogultság ügyében is panaszt emelt, amelynek alapján lehetővé kellett volna tenni, hogy az ügyvéd betekinthessen a hamis tanúzás ügyében folyó jegyzőkönyvbe, de ezt sem tették lehetővé.