Reggelre lecsitult a köpködő Etna

Vágólapra másolva!
Szikrákat és vulkáni hamut köpködött magából szerdára virradó éjjel az Etna, és láva is folyt egy lakatlan völgybe. A szicíliai vulkán kitörése lakott területeket nem veszélyeztetett, hajnali ötre le is csitult a tűzhányó.
Vágólapra másolva!

Izzó lávát lövellt ki magából kedd éjjel Szicíliában az Etna, Európa legnagyobb és legaktívabb vulkánja. A kitörés lakott területeket nem veszélyeztetett, és hajnali 5 órakor be is fejeződött.

Szemtanúk szerint a tűzhányóból aláhulló szikrák megvilágították az éjszakai égboltot, és egy kisebb lávafolyam is megindult a hegy egyik oldalán egy lakatlan völgybe.

A hatóságok elővigyázatosságból bezáratták a cataniai repülőteret, mert a vulkán két kilométer kiterjedésű sűrű hamufelhőt köpött a levegőbe, veszélyeztetve a légi közlekedést. A kitörés nem jelentett veszélyt az Etna lejtőjén elterülő falvakra - leszámítva, hogy a szél vulkáni hamut vitt magával több településre.

A cataniai geofizikai és vulkanológiai intézet hajnalban közölte, hogy öt órától kezdve minden mérőműszerük már "normális értéket" mutatott. A repülőteret hajnalban ismét megnyitották.