EU-javaslat a netes bombareceptek ellen

Vágólapra másolva!
Gátolni kellene az Európai Unióban a pokolgépek készítésére vonatkozó internetes kereséseket - vélekedett hétfőn Brüsszelben Franco Frattini, az EU igazságügyi és biztonsági kérdésekben illetékes biztosa.
Vágólapra másolva!

A tisztviselő szerint a szolgáltatóknak meg kellene akadályozniuk a hozzáférést azokhoz az internetes oldalakhoz is, amelyek a pokolgépek előállításához nyújtanak ismereteket. Frattini ez év novemberében terrorizmusellenes javaslatai keretében szándékozik ezt az indítványát a tagállamok elé terjeszteni.

Az internet ipar képviselői kedden, az 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrormerényletek hatodik évfordulóján találkoznak az uniós vezetőkkel egy biztonságtechnikai nemzetközi fórumon. Frattini a Reuters kérdésre, hogy a pokolgépek készítésére vonatkozó ismeretek meggátolása vajon nem sérti-e a szólás és a tájékoztatás szabadságát, azt felelte, hogy véleménye szerint elsőbbséget élvez az abszolút jogok védelme, elsősorban az élethez való jog.

A biztos azt is hozzátette, hogy nem korlátoznák a véleményeket, elemzéseket, vagy történelmi ismerteket, de a terroristák kiképzésére vonatkozó információt letiltanák.