Oltások, szúnyoghálók miatt csökken a gyerekhalál

Vágólapra másolva!
Tavaly 9,7 millió öt éven aluli gyermek halt meg világszerte - derül ki az ENSZ gyermekügyi szervezetének jelentéséből, amely szerint az elmúlt években jelentősen csökkent a gyermekhalandóság. A javulás a védőoltások, és maláriát okozó moszkítótól védő szúnyoghálók elterjedésének köszönhető.
Vágólapra másolva!

A tavalyi volt az első olyan év, hogy 10 millió alá csökkent az öt éves kor alatt elhunyt gyermekek száma - derül ki az ENSZ gyermekügyi szervezetének, az UNICEF-nek a jelentéséből. A szervezet szerint tavaly 9,7 millió öt éven aluli gyermek halt meg, miközben 1990-ben még 13 millió. Az UNICEF több mint 50 országban gyűjtött adatokat.

A javulás az UNICEF szerint olyan egészségügyi feltételek javulásának köszönhető, mint a korai és kizárólagos szoptatás, a kanyaró elleni védőoltás, az A-vitamin pótlása és a malária megelőzését szolgáló, rovarirtó szerekkel kezelt szúnyoghálók elterjedése.

Az öt éven aluliak halandósága tavaly jelentősen csökkent Latin-Amerikában, Közép- és Kelet-Európában, a volt szovjet utódállamokban többségében, Kelet-Ázsiában és a Csendes-óceán térségében. Marokkóban, Vietnamban és a Dominikai Köztársaságban több mint egyharmaddal csökkent a halandóság.

A legnagyobb arányú gyermekhalandóság továbbra is Nyugat- és Közép-Afrikára jellemző, Afrika déli részén pedig az AIDS terjedése miatt rossz a helyzet. Az évi 9,7 millió gyermekhalálból 4,8 millió a Szaharától délre fekvő afrikai országokra, 3,1 millió pedig Dél-Ázsiára jut.