Fokozatos iraki csapatcsökkentést ígért Bush

Vágólapra másolva!
George Bush további türelmet és áldozatvállalást kért csütörtök esti beszédében az amerikai néptől az iraki háború folytatásához. Ismét azt hangoztatta, hogy az arab országban zajló katonai műveletek az Egyesült Államok biztonságát szolgálják. Az amerikai elnök azt viszont megígérte, hogy elfogadja a haderő főparancsnokának fokozatos csapatcsökkentési javaslatát.
Vágólapra másolva!

Az amerikai elnök beszédét óriási várakozás előzte meg, mivel tudható volt, hogy kiderül majd belőle, hogyan képzeli el az Egyesült Államok jövőbeni Irak-politikáját az utóbbi hetekben napvilágot látott jelentések fényében. Az országosan közvetített televíziós beszédből kiderült: Bushnak nincs szándékában "drámai mértékben" módosítani eddigi háborús politikáján.

Bush a Fehér Házból, az ovális irodából intézett szónoklatában szinte ugyanazokat a szavakat használta, amelyeket még januárban, a csapaterősítési hullám előtt mondott: türelmet, áldozatvállalást és elszántságot kért. Az elhúzódó háborúval kapcsolatos csalódottságra reagálva azt mondta: "sosem késő eredményeket elérni, csapást mérni az al-Kaidára, előmozdítani a szabadságot".

Közölte viszont azt is, hogy elfogadja David Petraeus tábornoknak, az iraki amerikai haderő főparancsnokának fokozatos csapatcsökkentési javaslatát, és karácsonyig már 5700 katona hazatérhet. Azonban Petraeusszal szemben, aki jövő nyárig 30 ezer katona kivonásáról beszélt, Bush csak annyit mondott, öt dandárral csökkenhet a haderő. Elemzők szerint ez 22-25 ezer katonát jelenthet a kiegészítő egységekkel együtt, mivel egy dandár 4000 katonából áll.

Bush álláspontja szerint minél nagyobb sikereket érnek el a csapatok, annál több katonát lehet majd kivonni. Kijelentette viszont azt is, hogy az USA iraki szerepvállalása túl fog nyúlni az ő elnökségén.

George Bush kompromisszumnak tartja a fokozatos létszámcsökkentés stratégiáját. Elismerte, hogy az iraki kormány nem teljesítette a politikai megbékélés és biztonság terén kijelölt célokat. Pozitív jelként említette viszont, hogy a kormány elfogadta a költségvetést és megkezdődött az olajbevételek szétosztása a tartományok között. A vidéken már megkezdődött változásoknak Bagdadba is el kell érniük - fogalmazott.

Bush azután mondott beszédet, hogy Petraeus tábornok Ryan Crocker bagdadi amerikai nagykövettel közösen ezen a héten terjesztette elő a kongresszusban bagdadi helyzetjelentését. Értékelésük szerint Bush csapaterősítési taktikája katonai sikereket hozott, az erőszak mérséklődött, ami megalapozhatja az arab ország politikai és gazdasági stabilizációját.

A beszédet követően Jack Reed szenátor ismertette a Demokrata Párt állásfoglalását. Eszerint az elnök most sem indokolta meg, miért kell folytatni az iraki háborút, és a sikeres befejezéshez sincs programja. Az NBC és a The Wall Street Journal közös friss felmérése szerint az amerikaiaknak mindössze 30 százaléka helyesli Bush Irak-politikáját.