Vágólapra másolva!
A két legutóbbi Eb-selejtezőn aratott 3-0-s győzelmével az angol válogatott ismét továbbjutó helyen áll csoportjában, a két találkozón szerzett hat gólból Michael Owen hármat ért el. A jelek szerint a már kilenc éve válogatott focista még mindig az első számú angol csatárnak mondható - amikor éppen egészséges.

Amikor a 2006-os világbajnokságot követően Steve McClaren vette át az angol válogatott irányítását, az együttes az első két mérkőzésén kilenc gólt ért el, és úgy tűnt, hogy a támadójátékkal nem lesz problémája a háromoroszlánosoknak. Ezt követően azonban a csapat vészes gólínségben szenvedett, hiszen következő nyolc meccsén mindössze hat találatra volt képes, és ebből hármat a meglehetősen kis játékerőt képviselő Andorra ellen szereztek a játékosok. Három olyan Eb-selejtező is volt, amelyen az angolok nem tudtak betalálni, elsősorban ez volt az oka annak, hogy a brit együttes gyengén szerepelt a kvalifikációs sorozatban.

Ez alapján nem meglepő, hogy Steve McClaren már május végén beválogatta Owent, aki pedig csak nem sokkal korábban épült fel sérüléséből, és mindössze három bajnokin lépett pályára az idény végén. A Newcastle United támadóján látszott is, hogy még nincsen csúcsformában, de azért az észtek elleni Eb-selejtezőn gólt szerzett, és bár a nyári felkészülési időszak végén megint megsérült, lassan kezdte visszanyerni régi formáját. A bajnokságban csak a Wigan Athletic ellen volt ott a kezdők között (előtte két meccsen már becserélték), de ott győztes találatot szerzett, majd az izraeliek elleni Eb-selejtezőn parádés bombagólt ért el, végül pedig az oroszok elleni összecsapást is eldöntötte a maga két találatával.

Owen így már 40 gólnál jár a címeres mezben, amivel már a negyedik helyen áll az angol válogatott gólszerzőinek örökranglistáján: csak Jimmy Greaves, Gary Lineker és Bobby Charlton van előtte. Utóbbi focista 49 találattal vezeti a ranglistát, és Owen nem titkolta, hogy szeretné megelőzni az egykori legendás játékost. Erre minden esélye meg is van, hiszen még mindig csak 27 esztendős (egészen pontosan decemberben lesz 28), és még éveken keresztül játszhat a nemzeti tizenegyben - már ha nem sérül meg.

Forrás: EPA

Utóbbi kitétel azért nagyon fontos, mert a sérülésekkel Owennek nem sok szerencséje volt - bár a válogatottból csak a 2006-os vébén szenvedett térdszalag-szakadása miatt kellett sokat hiányoznia. A csatár még 1998 februárjában mutatkozott be a háromoroszlánosok színeiben, és Anglia azóta 115 mérkőzést játszott, amelyből Owen 85-ön szerepelt. Összesen tehát 30 összecsapásról hiányzott, amelynek fele a 2005 és 2007 májusa közötti időszakra tehető.

Hogy Owen személye milyen fontos a válogatott számára, azt a számok is jól mutatják. A 2004-es Európa-bajnokság óta, vagyis az elmúlt több mint három esztendőben ugyanis ő érte el a legtöbb találatot a nemzeti csapatban, annak ellenére is, hogy majd egy évet ki kellett hagynia. Owen a vizsgált időszakban 14 alkalommal volt eredményes, amiből hétszer tétmeccsen talált be - ehhez képest különösen gyenge a másik nagy sztár, Wayne Rooney teljesítménye, aki ugyanezen időszakon belül mindössze három gólt ért el a címeres mezben, ráadásul mindhármat barátságos összecsapáson.

Csak összehasonlításként: a sokat kritizált Peter Crouch 2004 nyara óta kilenc gólt ért el (ebből ötöt tétmérkőzésen), a középpályások közül Joe Cole ötször talált be (és ezek közül csak egy gól született barátságos meccsen), de még a középhátvéd John Terry is ugyanannyi találatot ért el, mint a jelenleg szintén sérüléssel bajlódó Rooney.