Nem büntethetők testékszerük miatt a diákok

Vágólapra másolva!
Számos iskolában büntetik a pedagógusok, ha egy diák szerintük nem megfelelő öltözékben jelenik meg a tanévnyitón. A Népszabadságnak nyilatkozó oktatási biztos szerint azonban csak kérhet, de nem büntethet az iskola.
Vágólapra másolva!

Osztályfőnöki intő, elkülönítés: több iskolában ezzel büntették a tanévnyitókon nem megfelelő öltözékben megjelenő diákokat. Keszei Sándor, a Fővárosi Szülők Egyesülete a Gyermekekért szervezet elnöke szerint volt olyan általános iskola, ahol különterembe gyűjtötték, vagy be sem engedték a tanévnyitóra - a meglehetősen jó időre való tekintettel - bermudában vagy szandálban érkező gyerekeket - írja a hétfői Népszabadság. Keszei a lap kérésére sem mondta meg, mely iskoláról vagy iskolákról van szó, mert a szülők erre nem hatalmazták föl, és nem akarja őket nehéz helyzetbe hozni - írta a lap.

Az egyesület elnöke elővette ugyanakkor a jogszabályt, s kikereste a közoktatási törvényből a meggyőződése szerint irányadó paragrafust: "a pedagógus - a minőség, típus és ár megjelölése nélkül - olyan ruházati vagy más felszerelés beszerzését kérheti a tanulótól, amely nélkülözhetetlen az általa tartott tanórai foglalkozáson való részvételhez, illetve a tanított tananyag elsajátításához, és amelyet a tanórai foglalkozáson egyidejűleg minden tanulónak rendszeresen alkalmaznia kell. Az e körbe nem tartozó felszerelések biztosítása az iskola feladata" - tartalmazza a jogszabály.

Ugyanezt erősítette meg az oktatási jogok biztosa is a Népszabadságnak. Aáry-Tamás Lajos szerint is csak maximum kérheti az iskola, hogy milyen ruhát vegyen fel a tanuló, ellenben nem kötelezheti őket. A biztos szerint ennek elmulasztása esetén nem szankciopnálhatják a pedagógusaik a diákokat. "Az iskolai nevelés része, hogy megtanítják a diákoknak a helyes öltözködést. Ha például egy piercinges diák ügyvéd szeretne lenni, javasolni lehet számára, hogy érdeklődjön, vajon ilyen külsővel alkalmazzák-e" - tette hozzá az ombudsman.