Kiegyeztek a tüntetők a rendőrökkel

Vágólapra másolva!
Erőszak nélkül csengett le az őszödi beszéd kiszivárgásának első évfordulójára rendezett gyűlés a Kossuth téren. A pár ezres tömegnek kiosztották a szervezők által vázolt Y-tervet, ami blokádokkal kényszerítené lemondásra a kormányt, de a terv a gyakorlatban nem vált be. A Parlament körüli biztonsági zónát kibővítik az incidensek miatt. A tüntetők kedden petíciót adnak át a budapesti rendőrfőkapitánynak és arra készülnek, hogy követeléseiket felolvassák az MTV-ben.
Vágólapra másolva!

A főváros 13 stratégiai pontját vonnák blokád alá a kormányellenes tüntetők, hogy így kényszerítsék ki a kormány lemondását - ismertette a korábban már beharangozott Y-tervet Fáber Károly, a Rendszerváltó Fórum vezetője. A budapesti Kossuth téren tartott tüntetésen zárt borítékokban osztották ki a 13 helyszín nevét tartalmazo listat, hogy - mint Fáber fogalmazott - a hatalom ne tudjon felkészülni. A terv szerint a tüntetőknek 13 csapatot kellene alakítaniuk és blokád alá vonni a megadott helyeket.

Az [origo] tudósítója három boríték tartalmát látta, azokban a Földművelésügyi Minisztérium, a Külügyminisztérium, valamint a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium neve szerepelt. Fáber szerint emelett blokád alá vonják az Országházat is: "ide többé képviselő nem mehet be" - mondta. A terv szerint a blokádok felállítása után a kormánynak két órán belül le kell mondania, ellenkező esetben egy újabb óra elteltével "kiterjesztik a blokádot".

A blokáddal a Kossuth téren meg is próbálkozott fél kilenc előtt egy körülbelül ötvenfős csoport. A tüntetők elállták a parlament déli kapuját, mire a velük szemben álló rendőrök közölték, hogy ha nem távoznak, tömegoszlatás lesz. A felszólításnak a legtöbben engedelmeskedtek, köztük Fáber Károly is, aki azt mondta, lehet, hogy a későbbi órákban még visszatérnek. Néhány percig tartó blokád alá vették a tüntetők az Oktatási és Kulturális Minisztériumot is, de a rendőrök felszólítására elhagyta a helyszínt az épületet köré gyűlt húsz fiatal.

A Kossuth téren továbbra is jelentősebb csoportosulás gyülekezett, de a rendőrök kilenc óra előtt néhány perccel kordonnal zárták el a Parlament déli kapuját. A pár száz tüntetővel szemben több száz rohamrendőr sorakozott föl és a környéken is jelentős rendőri erők gyűltek össze: a parlamenttől a Markó utcáig mindenütt csapatszállítók és buszok álltak, a Duna felőli oldalon két vízágyút is láttak. A tüntetők közül néhányan sörösüvegeket ész szemetet dobtak a rendőrök felé.

A tüntetők két csoportja éjfél előtt nem sokkal ismét a Parlament déli és északi kapujához vonult, ahol a távozó politikusokat sejtettek. A déli kapu mögül huzamosabb ideje szemlélték a kinnlévőket, míg az északi kapuhoz plexipajzsos rendőrsorfal állt fel. Az északi kapunál a rendőrség megkezdte a kivonulást. A rendőrök buszokból, teherautókból, mikrobuszokból álló konvojban távoztak.

Nem sokkal éjfél után távozott a Kossuth térről az utolső tüntető is, a kiürült teret a fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. munkatársai kezdték tisztogatni. Nem sokkal hajnali egy óra előtt a BRFK műszaki egysége érkezett a térre, és az alacsony, nem túlságosan ellenálló kordont masszív, embermagaságúra cseréték ki.

A képviselőket ért inzultusok miatt a Köztársasági Őrezred - a BRFK javaslatára - a Parlament melletti biztonsági zóna kibővítéséről döntött - jelentette be kedden reggel a rendőrség. A közlemény szerint a lépésre azért volt szükség, mert "az Országgyűlésből történő ki- és behajtás a jelenlegi biztonsági zónával nem megfelelően biztosítható".

Megegyeztek

Tudósítónk szerint Gonda László, a Kossuth téri tüntetők egyik vezetője és Tóth Gábor, budapesti rendőrfőkapitány tárgyaltak egymással, majd bejelentették, hogy megállapodtak. Mivel a tüntetők hétfő este már nem találkozhatnak politikusokkal, elfogadták Tóth ajánlatát, hogy kedden délelőtt a rendőrségen adják át a petíciójukat - amelyben azt követelik, hogy a pártok vezetői fogadják a tüntetők öt képviselőjét -, a főkapitány pedig ígéretet tett, hogy eljuttatja azt az illetékesekhez.

Fotó: Hajdú D. András

Gonda az [origo] tudósítójának azt mondta, délelőtt átadják a petíciót, de este hat órakor az MTV-székházhoz vonulnak, hogy beolvastassák azt. "Ezt még ki kell harcolni" - mondta Gonda arra a kérdésre, hogy sikerrel járhatnak-e. (Tavaly szeptember 18-án azért kezdődött el a tévét ostroma, mert a tüntetőket nem engedték be, hogy élő adásban olvassák fel akkori petíciójukat - a szerk.) A megállapodást a tüntetőknek bejelentő Gonda azt mondta, sok idő van még október 23-ig, de ha addig nem járnak sikerrel, a terepet "átengedik az erőszaknak". A bejelentés után a tüntetők többsége hazament.

A tüntetők magja, néhány száz ember délután négy órakor gyülekezett a Corvin köznél és onnan vonultak a Parlament elé. A Magyar Nemzeti Bizottság 2006 és a Rendszerváltó Fórum által szervezett menethez útközben sokan csatlakoztak. Az MTI becslése szerint a tüntetők létszáma a Rákóczi úton már elérte a kétezer főt. Amikor a menet az Astoria irányába fordult, a rendőrök teljesen leállították a forgalmat a Blaha Lujza térnél. Rövid idő alatt hatalmas dugó alakult ki a Rákóczi úton mindkét irányban, és akadozni kezdett a forgalom a Nagykörúton is.