Aczél és Orosz egy időre lekerül az MTV-ről

Vágólapra másolva!
A jövő héten sem Orosz József, sem Aczél Endre nem vezeti majd a Nap-kelte műsorát, mivel nem tették meg összeférhetetlenségi nyilatkozatukat - közölte az MTV sajtóirodája. A reggeli műsor produecere nem érti, miért épp most merül fel az összeférhetetlenség kérdése a két riporterrel szemben.
Vágólapra másolva!

A jövő héten sem Orosz József, sem Aczél Endre nem vezeti majd a Nap-kelte műsorát, mivel nem tették meg összeférhetetlenségi nyilatkozatukat - közölte a Magyar Televízió (MTV) sajtóirodája az MTI érdeklődésére pénteken. Gyárfás Tamás, a Nap-kelte producere az MTI-nek elmondta: érthetetlennek tartja, hogy a műsort hat éve vezető Aczél Endre és a három éve a produkciónál dolgozó Orosz József esetében miért most vetődik fel az összeférhetetlenség.

A Nap-kelte három műsorvezetőjének: Aczél Endrének, Bakács Tibornak és Orosz Józsefnek péntekig kellett nyilatkoznia arról, hogy esetükben fennáll-e összeférhetetlenség, vagyis van-e a köztévés szereplésükkel az MTV szabályzata szerint összeegyeztethetetlen tevékenységük. (Bakács Tibor már korábban jelezte: távozik a Tilos Rádiótól.)

"A sajtóban kibontakozott vita ellenére az együttműködési szándék mindkét fél részéről erős. Ezt bizonyítja az is, hogy a Nap-Kelte producere szerint foglalkoznak a kérdéssel, és mivel összeférhetetlenségi nyilatkozatukat még nem tették meg, jövő héten sem Orosz József, sem Aczél Endre nem vezeti majd a Nap-Kelte műsorát" - írja közleményében a sajtóiroda, amely emlékeztet arra, hogy amennyiben felmerül az összeférhetetlenség gyanúja, az MTV etikai bizottsága vizsgálja az esetet, és minden kollégánál az összes körülményt mérlegelve, a vizsgálat eredményét javaslattal kiegészítve adja át a vezetőnek.

A közlemény kitér arra is, hogy az összeférhetetlenséget korábban csak a konkurens televíziós társaságokra vonatkoztatták, de most kiterjesztették minden más műsorszolgáltatóra. "Ez az oka annak, hogy a korábban egyes esetekre korlátozódó észrevételek megvizsgálása után augusztusban átfogó, mindenkire kiterjedő vizsgálat indult" - zárul az MTV közleménye.

Gyárfás Tamás, a Nap-kelte producere az MTI-nek elmondta: érthetetlennek tartja, hogy a műsort hat éve vezető Aczél Endre és a három éve a produkciónál dolgozó Orosz József esetében miért most vetődik fel az összeférhetetlenség. A producer emlékeztetett arra, hogy Aczél Endre tevékenysége ismert volt korábban is, ráadásul az MTV-ben esténként is vezetett műsort, és akkor nem merült fel az összeférhetetlenség.

Orosz József pedig három éve került a Nap-keltéhez, akkor már a Klubrádiónál is dolgozott - mondta Gyárfás Tamás, arra utalva, hogy a riporternek akkor engedélyezték a műsorvezetést a köztelevízióban. Gyárfás Tamás elmondta még, hogy bízik abban: érvényben marad az MTV elnökének az a korábbi, a kuratórium által jóváhagyott döntése, amely lehetővé tenné az érintett riporterek számára a műsorvezetést. Gyárfás azt mondta, hétfőn Orosz József helyett Pallagi Ferenc vezeti a Nap-keltét, szerdára Aczél Endre helyére a "meglévő állományból" keresnek helyettest.