design_portal

Vágólapra másolva!
Linda nem gyengén ütős design-orgiája  
Vágólapra másolva!

A technika fejlődésével bővülő grafikai megoldások akkor is érdekelhetnek, ha nem célod a profi webdesign és a hivatásos honlapfejlesztés. Szinte havonta jelenik meg a piacon olyan új program, mely amatőrök és profik számára egyaránt megkönnyíti a portálépítés bizonyos lépéseit.

Legújabb segítség egy képjavító algoritmus, amit James Hayes és Alexei A. Efros dolgozott ki, a Carnegie Mellon Egyetemen. Az algoritmus lehetővé teszi, hogy egy több mint egymillió képet tartalmazó internetes adatbázis képeiről gyűjtött részletekkel töltsük ki a képen nemkívánatosnak vélt területeket. Az eljárás különösen akkor hasznos, ha egy pl. egy gyönyörű tájképet egy turista hatalmas feje tesz használhatatlanná, vagy esetleg kedvenced koncertjén eléd merészkedett egy zsiráfméretű idegen. Ilyenkor a kép fő témáját takaró rész túl nagy ahhoz, hogy egyszerű ecsetekkel segíts a művön.

Hasonló eljárások korábban is léteztek, viszont csak az adott kép részleteit variálva voltak képesek felületeket kitölteni. Hays és Efros módszerének lényege pont abban áll, hogy a felhasználó rendelkezésére áll egy óriási külső adatbázis, amely hatékonyabbá és szélesebb körben alkalmazhatóvá teszi a képjavító algoritmust.

A nemkívánatos rész kijelölésével a proram azonnal egy sor kiegészítést generál az adott képhez, melyek közül kívánság és ízlés szerint váloszthatod ki a legtökéletesebbet. Mindezt anélkül teszi, hogy meg kellene nevezni a képnek vagy a kép egyes részeinek témáját, illetve bármilyen útmutatást kellene adnia. Az általunk választott részletekkel az algoritmus oly módon egészíti ki az eredeti illusztrációt, hogy az illeszkedjen a kép többi részéhez. Az eredmény egy szinte tökéletes kép, mely némi kézi retusálással akár hibátlan is lehet.

Ha többet szeretnél tudni a projektről, beszélsz angolul és értesz a számítógépes grafikához, vethetsz egy pillantást a két fiatalember témábavágó honlapjára. Az egyelőre elérhetőbb, ám cseppet sem kisebb volumenű megoldásokra fogékony népek pedig a képre kattintva eljuthatnak Linda design-oldalára, ahol a fő téma... hát, nem a kutyasétáltatás. =)