Vágólapra másolva!
Az UEFA csütörtökön tárgyalja a Celtic-Milan Bajnokok Ligája-mérkőzés végén történteket, amikor a skótok győztes gólja után pályára rohant egy hazai drukker, és nyakon legyintette Didát, a milánóiak kapusát, aki először támadója után indult, majd összerogyott, és később hordágyon hagyta el a pályát. Leandro Cantamessa, az olaszok jogi képviselője úgy véli, hogy a BL-győztes kapusa megússza egy enyhe büntetéssel.

Bár a Celtic nagy bravúrt ért el azzal, hogy története során először le tudta győzni a Milant, és ezzel visszavágott az előző BL-kiírásban a nyolcaddöntőben elszenvedett vereségért, mégsem a mérkőzés hőseivel foglalkozik a sajtó, hanem a második gól után történtekkel.

Egy glasgow-i fanatikus, Robert McHendry Scott McDonald 90. percben esett gólja után nagy örömében berohant a pályára, és miközben lelkesen futott a szögletzászlónál ünneplő játékosok felé a nyakánál megpaskolta a szomorkodó Didát, aki első reakcióként támadója után eredt, de pár lépés után összerogyott, és végül hordágyon hagyta el a pályát.

Didát azóta folyamatosan támadják, mert az ütés nem volt akkora, hogy emiatt össze kellett volna esnie, az UEFA pedig hivatalosan is vizsgálatot indított az ügyben, a döntés csütörtökön születik majd meg.

A Milan és Dida ellen szól, hogy megsértették az UEFA szabályzatának ötödik cikkelyét, amely kimondja, hogy a kluboknak és a játékosoknak a becsületességet és sportszerűséget betartva kell viselkedniük. Az UEFA-t nem győzte meg az olaszok indoklása, hogy Didát miért kellett hordágyon levinni az eset után, ugyanakkor Cantamessa úgy véli, hogy a vizsgálat csak formalitás, és biztos benne, hogy a klubot nem éri kár, Dida pedig megússza egy enyhe büntetéssel.


A skótok második gólja és az incidens

"Nem szabad figyelmen kívül hagyni az érzelmi tényezőket, hiszen Dida másodperccekkel egy kapott gól után volt, ráadásul az sem hatott rá nyugtatólag, hogy egy vadidegen ember rohant felé. És ne felejtsük el, hogy Dida volt már szenvedő alanya a szurkolók akciójának, amikor 2005-ben, az Inter elleni negyeddöntő visszavágóján a kék-feketék ultrái eltalálták egy rakétával."

Cantamessa a Milan orvosi stábját is megvédte, mondván, nem tudhatták mennyire súlyos Dida állapota, a kapus fejfájásra panaszkodott, és mivel a segítségére siető orvosok nem látták az esetet, így úgy ítélték meg, az a legjobb, ha hordágyon leviszik a brazilt.

Gianluigi Buffon, a Juventus olasz válogatott kapusa is kollegája védelmébe kelt. "Az egész egy pillanat alatt történt, teljes volt a káosz, és Dida azóta megbánta a dolgot" - mondta a Grúzia elleni Eb-selejtezőre készülő, és a FIFA év játékosa-díjra jelöltek közé bekerülő klasszis.

Brazíliában viszont máshogy ítélték meg az esetet, Pablo Schmitt, a brazil Sportdöntőbíróság ügyésze szerint, ha az eset a dél-amerikai országban történt volna, és bebizonyosodik, hogy Dida szimulált, akkor tízmérkőzéses eltiltással sújtották volna, és a klubnak is fizetnie kellene 50 ezer fontnak megfelelő pénzbüntetést.

Dida mellett a Celtic is büntetésre számíthat, hiszen a skót klub nem tett eleget a biztonsági követelményeknek, így fordulhatott elő, hogy a drukker beszaladt a pályára. Rosszabb esetben pályabezárás, enyhébb ítélet esetén pénzbüntetés várhat a Celticre.