Vágólapra másolva!
Kozmann György egy igen nehéz döntést is meghozott azért, hogy a pekingi olimpiára még harmonikusabb lehessen felkészülése a Kolonics Györggyel alkotott kenupárosban. Kozmann a héten elköszönt edzőjétől, Szabó Attilától, azaz immáron a páros edzések mellett az alapozó időszakban is Ludasi Róbert irányítja mindkét klasszis tréningjeit.

"Békében váltunk el Szabó 'Toronnyal', de nem volt kellemes közölni vele a döntésemet" - mondta a négyszeres világ- és Európa-bajnok Kozmann György. "Kolonics és Ludasi Robi már régóta mondogatta, hogy jobb lenne így, ám csakis az olimpiai felkészülés nyugalma miatt adtam be a derekamat. Félreértés ne essék, nekem nem esik nehezemre a kiváló edzővel, Ludasi Róberttel dolgozni, ráadásul azért költöztem évekkel ezelőtt Paksról Csepelre, hogy minden percemet a Koloniccsal közös munkának szentelhessem."

A páros mindennapjait, és a két sportoló lelki alkatát kevéssé ismerők aligha tudják, hogy Kolonics két olimpiai, illetve tizenöt világbajnoki aranya ellenére Kozmannak gyakran kell a sarkára állnia, hogy átvészeljék az ötödik éve zajló közös munka hullámvölgyeit.

"Legutóbb a duisburgi vébé ezres döntői után kellett rászolnom Kolóra, hogy fejezze be a sajnálkozást, mert másnap újabb világbajnoki finálé vár ránk" - elevenítette fel az utolsó konfliktushelyzetet Kozmann. "Ő a világ legjobb kenusa, de olykor teljesen el tud bizonytalanodni. A lelkifröccs használt, másnap teher nélkül - mondhatni meglepetésre - megnyertük az ötszázas versenyt.

A 2006-ban 1000 méteren, 2007-ben 500 méteren világbajnok duó fő számát ma már egyikük sem tudná megjelölni: "Maximum annyit mondhatok, hogy a páros versenyzés a mi világunk, az egyéni ambícióinkról és a nem olimpiai távú, kétszázas számokról lemondtunk. Az ezres és az ötszázas táv közül azonban mostantól nem favorizáljuk egyiket sem, mert amikor az egyikre koncentrálunk, a másikban szereplünk jól" - magyarázta Kozmann.