Vágólapra másolva!
Vitoriában, a szuperverseny második fordulójában Polgár Judit világossal 48 lépésben remizett a sakkozás legendás 12. világbajnokával, Anatolj Karpovval. Második győzelmét is megszerezte a bolgárok exvilágbajnoka, Veszelin Topalov, az üzbég Rusztakm Kaszimdzsanov a hetedik sorra betört világos bástya irányította akció ellen tehetetlen volt. Minőségáldozatal kezdődött, majd békés mederben folytatódott, pontosztozkodással végződött az ukrán Ruszlan Ponomarjov és a román Liviu-Dieter Nisipeanu játszmája. Polgár Judit sötéttel Kaszimdzsanovval játssza következő partiját.

Polgár Judit eddigi pályafutása során 56 partit játszott Anatolij Karpovval. Az orosz exvilágbajnok 18-12-re vezetett, de kellemes visszaemlékezni, hogy nagymesternőnk Budapeste., 1998-ban 5-3-ra legyőzte rapidmeccsen a legendás bajnokot. Négy éve az Essent-tornán kettős futóáldozattal miniatűrben győzte le.

Akkor Karpov az orosz huszárjátékban szenvedett vereséget, s alighanem a fájó emlék hatására döntött úgy, hogy a spanyol megnyitásban próbál szerencsét, meglepetésre a nyílt változatot választotta. A sorozatos cserékkel gyorsan egyszerűsödött az állás, a különböző színű futók mellett Juditnak kis kezdeményezése volt, de Karpov pontosan védekezett, logikus végkimenetel volt a pontosztozkodás.

A bonyolult pozíciókat kedvelő Veszelin Topalov megszerezte második győzelmét is, ezúttal nem szerencséjének, hanem jó játékának köszönhette a pontot. A vezérindiai védelem ritkább változatában az üzbég Rusztam Kaszmdzsanov elmaradt a fejlődésben, a sötét gyalogszerkezetben komoly gyengeségek jöttek létre, s ezt a bogár exvilágbajnok kihasználta.

Bástyája betört a hetedik sorra, a világos tisztek tökéletes összjátéka sikerre vitte az akciót. Gyorsan egyszerűsödött az állás az ukrán Ruszlan Ponomarjov és a román Liviu-Dieter Nisipeanu partijában. Korai minőségáldozat bőséges ellenértékért, az ukrán exvilágbajnok sokáig nem tűrhette a d3-ra magát befészkelt huszárt, visszaáldozta a minőséget, és többé nem volt kétséges a békés eredmény.

A 2. forduló eredményei:
Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2705) - Liviu-Dieter Nisipeanu (román, 2668) döntetlen (Angol megnyitás, 40)
Veszelin Topalov (bolgár, 2769) - Rusztam Kaszimdzsanov (üzbég, 2690) 1 - 0 (Vezérindiai védelem, 42)
Polgár Judit (magyar, 2708 - Anatolij Karpov (orosz, 2670) döntetlen (Spanyol megnyitás, 48)

A verseny állása:
1.Veszelin Topalov 2 pont
2. Ruszlan Ponomarjov 1,5
3. Livu-Dieter Nisipeanu 0,5 (1)
4-5. Polgár Judit és Anatolij Karpov 0,5
6. Rusztam Kaszimdzsanov 0 (1)

A 3. forduló párosítása:
Anatolj Karpov - Ruszlan Ponomarjov
Rusztan Kaszimdzsanov - Polgár Judit
Liviu - Dieter Nisipeanu - Veszelin Topalov