Veszélyben a dohányfüstben dolgozó pincérek

Vágólapra másolva!
A passzív dohányzás egyik legveszélyeztetettebb csoportját a vendéglátóiparban dolgozók alkotják. A pincérek, pultosok ugyanis teljes munkaidejüket dohányfüstben töltik. A közelmúltban tanulmány jelent meg a passzív dohányzás és a vendéglátó-ipari egységek összefüggéseiről az Egészségünkért a XXI. században Alapítvány kiadásában - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Szilágyi Tibor, az alapítvány ügyvivője a lapnak elmondta, a nemdohányzók védelméről szóló törvény jelen formájában nem biztosít védelmet a passzív dohányzás ellen a vendéglátóiparban dolgozók vagy az ott étkezők számára. Pedig a Magyar Gallup Intézet által végzett adatfelvétel szerint a magyar lakosság 89 százaléka támogatja a dohányzás teljes tilalmát a zárt éttermekben. A passzív dohányzás betegséget és halált okoz dohányzóknál és nemdohányzóknál egyaránt. A dohányfüstben több száz mérgező kémiai anyag található, amelyek közül több mint 50 rákkeltő.

Kétezer felett a passzív dohányzás áldozatainak száma

Az ügyvivő hozzátette, a füstölés visszaszorítását hatékonyan támogató jogszabályok bevezetésének akadályozásával a vendéglátó-ipari szervezetek hozzájárulnak a passzív dohányzás okozta megbetegedési és halálozási szám fenntartásához, kárt okoznak a gazdaságnak és nagyfokú érdektelenséget és érzéketlenséget tanúsítanak a munkavállalóik egészségét illetően. Magyarországon 2004-ben 2300 ember halt meg passzív dohányzás következtében.