Ejthetik az amerikaiak Musarrafot

Vágólapra másolva!
"Washington dobhatja Pervez Musarraf pakisztáni elnököt" - írta a The Times, miután John Negroponte amerikai külügyi államtitkár Pakisztánban hozza a tábornok tudomására: készek alternatív vezetőt támogatni, ha Musarraf nem adja fel hadsereg-főparancsnoki tisztségét, nem biztosítja a sajtó szabadságát és a választások megrendezését és nem engedi szabadon a politikai foglyokat. Az Egyesült Államok a 2001. szeptember 11-i merényletek után vette pártfogásába az 1999-ben puccsal hatalomra jutott Musarrafot, mert szükségük volt Pakisztán támogatására az afganisztáni háborúban.
Vágólapra másolva!

Válságtanácskozásra utazik Pakisztánba John Negroponte amerikai külügyi államtitkár, hogy minden korábbinál élesebb üzenetet tolmácsoljon: "Washington kész alternatív vezetőt támogatni", ha Pervez Musarraf pakisztáni elnök nem adja fel a hadsereg-főparancsnoki tisztségét, nem biztosítja a választásokat és a sajtó szabadságát, illetve nem engedi szabadon a politikai foglyokat - írja a The Times.

Musarraf tábornok 1999-ben jutott hatalomra puccsal. Washington a 2001. szeptember 11-i támadások óta támogatja Musarrafot, mert az Afganisztán elleni háborúban fontos volt támogatása. Az Egyesült Államok könnyen gyakorolhat nyomást Musarrafra azon a több mint 10 milliárd dollár (1700 milliárd forint) pénzügyi és katonai támogatáson keresztül, amelyet az elmúlt hat évben Pakisztánnak szavaztak meg.

Komolyabb figyelmeztetés ugyanakkor, hogy magas rangú kormányzati tisztviselők olyan fórumokon szellőztetik meg üzeneteiket, hogy Washington "kész dobni a tábornokot", mint a The New York Times. Az, hogy a Bush-kormányzat valóban múlt időben beszélne Musarrafról, vagy csak így kíván nyomást gyakorolni rá a rendkívüli állapot felfüggesztésére, egyelőre nem világos - írja a londoni The Times. Több sajtójelentésből is kitűnik viszont, hogy az amerikai kormányzatban mind többen hiszik: Musarraf napjai meg vannak számlálva.

A The Times szerint Washingtonban sokan szorgalmazzák, hogy vészforgatókönyvet dolgozzanak ki a Musarraf utáni helyzetre és tárgyaljanak más magas rangú pakisztáni tábornokokkal is, mint például Asfak Kijani tábornok főparancsnok-helyettessel. Várhatóan ő veszi át Musarraf főparancsnoki tisztségét, amennyiben az elnök komolyan gondolta, hogy a hónap végéig leszerel. Kijani tábornokot Nagy-Britannia is lehetséges utódként tartja számon.