Megmenekülhetnek a megfúrt maratonok

Vágólapra másolva!
Megváltoztatná a városképvédelmi bizottság döntését a főpolgármester, hogy jövőre is tarthassanak futóversenyeket a fővárosban. A bizottság ugyanis szerdán egyetlen jövőre tervezett versenyt sem engedélyezett. A döntést azzal indokolták, hogy a fővárost épp eléggé leterheli a metróépítés és a sokfelé zajló útfelújítás, a maratonok engedélyezésével megölnék a fővárosi közlekedést. A döntés átgondolását kérte két másik fővárosi bizottság is.
Vágólapra másolva!

A városképvédelmi bizottság szerdán döntötte el, hogy egyetlen jövő évi futóversenyt sem engedélyez a fővárosban. Az erről szóló indítványt Horváth Gyula MSZP-s képviselő nyújtotta be, de egyetértett vele a bizottság elnöke, Ughy Attila (Fidesz) is. Az előterjesztés szerint jövőre kilenc nagy futóversenyt tartanának, csaknem mindet hétvégén.

Ughy Attila az [origo]-nak többek között azzal indokolta a bizottsági döntést, hogy a belvárosiakat aránytalanul zavarják a gyakori futóversenyek. Szerinte az útépítések és a metróépítkezés éppen eléggé leterheli a fővárosi közlekedést, a futóversenyek engedélyezése "öngyilkosság lenne a főváros közlekedésére".

A bizottság Ughy szerint nem akart egyszerre igent mondani a több tucat területfoglalási engedély-kérelemre, mert újra kellene gondolni, hogy hány és milyen futóversenyre bólintsanak rá. A versenyekkel kapcsolatos területfoglalásiengedély-kérelmeket a városháza sport ügyosztálya készítette elő. Az ügyosztály vezetője, Szabó István az [origo]-nak azt mondta: az elmúlt öt év midegyikében hasonló rendszerben tartottak Budapesten futóversenyeket, és eddig is ugyanígy, egyszerre terjesztették be a jövő évi versenyekről szóló indítványt. Szabó szerint a főváros két bizottsága - az egészségügyi bizottság és annak sport albizottsága - is szeretné elérni, hogy megváltozzon a szerdai elutasító döntés, mindkét testület az engedélyezés mellett áll.

John Emese, az SZDSZ fővárosi frakcióvezetője szerint érthetetlen a döntés. "Itt hétvégi futóversenyekről van szó" - mondta az [origo]-nak arra utalva, hogy a közlekedést ilyenkor nem zavarnák a versenyek. Szerinte minden szabadtéri rendezvény kényelmetlenségekkel jár, de nem tenne jót a városnak, ha ezzel az indokkal mindent betiltanának.

"A futóverseny a legjobb eszköz, hogy bevonják az embereket a tömegsportba, ilyenkor több ezer ember fut együtt, a saját városában" - fogalmazott, hozzátéve, hogy sok külföldi turista is részt szokott venni a nagy maratonokon, és ezek a turisták évente körülbelül 600 milliót költenek el Budapesten.

John Emese a döntés felfüggesztését kérte Demszky Gábortól. A főpolgármester sajtófőnöke, Nyáry Krisztián közölte: Demszky először új döntést kérve visszaküldi a futóversenyekről szóló javaslatot a városképvédelmi bizottságnak, és ha nem döntenek másképp, felfüggeszti azt. Ez esetben már a közgyűlés fog arról dönteni, hogy lehet-e jövőre futóversenyeket tartani a városban. Nyáry szerint nem kell attól tartani, hogy ellepik a futók Budapestet, mert egy fővárosi rendelet kimondja: évente legfeljebb tíz nagy futóversenyt - például nemzetközi maratont vagy félmaratont - lehet tartani a fővárosban.

Forrás: BSI

"Tisztában vagyok vele, hogy bosszantó egy kocsiban ülve kivárni, amíg a kereszteződésben egy futóverseny elhalad, de a hasonló rendezvényeknek korlátozott számban fontos szerepük van a város életében, mert növelik a tömegsport népszerűségét, és jót tesznek az idegenforgalomnak is" - közölte a főpolgármester az [origo]-hoz eljuttatott álláspontjában.

A Budapest Nemzetközi Maraton és Félmaraton a főváros hagyományosan megrendezett nagy futóversenyei. Az idén 21 ezren neveztek ezekre a versenyekre, negyven százalékuk pedig vidékről jött, vagyis a futás kedvéért utazott a városba. Csaknem háromezer külföldi futó is érkezett a két versenyre. A nevezőket a Budapest Sportiroda adatai szerint átlagosan két ember kíséri el, ezért "szeptemberben több mint nyolcezer célturistát vonzott a futás", ami közel 21 ezer vendégéjszakát jelent Budapesten.