Védettséggel állnák útját a gagyi szuveníroknak

Vágólapra másolva!
Budapest-brandet akar létrehozni a főpolgármesteri kabinet. Azt akarják elérni, hogy ne lehessen Budapest nevének vagy bármely ismert városképi elemnek a feltüntetésével silány termékeket eladni. A jelenlegi törvények szerint ugyanakkor a Budapest szót nem lehet önmagában levédetni, csak például egy név vagy logó részeként, ilyen oltalmat viszont bárki kérhet. A városarculati tanácsnok szerint viszont először be kell vezetni egy brandet, és ha az elterjedt, akkor lehet a szükséges jogi hátteret is megteremteni hozzá.
Vágólapra másolva!

A jelenlegi jogszabályok szerint a Budapest névre - mint bármely más földrajzi névre - nem lehet védjegyoltalmat kérni. Csak arra van lehetőség, hogy a szót egy név részeként vagy logóban egy adott grafikai elem részeként felhasználják és ezt védessék le. Ezért bárki árulhat Budapest feliratú giccses bögrét a Lánchíddal a háttérben, vagy alapíthat olyan céget, amelynek a nevében szerepelhet a Budapest vagy a Lánchíd szó, és akár a Lánchidat is szerepeltetheti a logójában.

A helyzet rendezésére a Városháza már 1994-ben hozott két olyan rendeletet, amelyek szerint a Budapest szót vagy a főváros címerét csak a Városháza hozzájárulásával lehet használni. A Főpolgármesteri Hivatal sajtóosztályán az [origo]-nak elmondták: eddig 1200 ilyen igény érkezett, és 1008 esetben adták meg az engedélyt. Akkor tagadták meg például, ha szerencsejátékhoz akarták használni a Budapest nevet, mert "az nem illik Budapest presztízséhez".

Nemrég új javaslattal állt elő a főpolgármesteri kabinet. E szerint az elkövetkező egy-másfél évben létrehoznának egy Budapest márkanevet, majd egy logót és egy grafikai arculatot, és a későbbiekben azt használhatnák mindazok, akik megütik az engedélyeztető Főpolgármesteri Hivatal mércéjét.

Bojár Iván András fővárosi városarculati tanácsnok elismerte, hogy jelenleg jogilag korlátozottak a Városháza lehetőségei, mint mondta, új jogi konstrukcióra van szükség. "Meg kell alkotni a brandet, majd a logót, használni kell, úgy kell csinálni, mintha minden jogilag is tiszta lenne, és utólag kell a szabályozáson változtatni" - állította Bojár.

Az [origo]-nak nyilatkozó iparjogi szakértő viszont állítja: a jelenlegi szabályozás világos és egyértelmű. Közölte: a főváros említett két rendelete szembemegy az iparjogi törvénnyel és a nemzetközi jogszabályokkal. Úgy tudja, hogy a Szabadalmi Hivatal korábban már kérte is, hogy helyezzék hatályon kívül ezt a két rendeletet, ám ez a mai napig nem történt meg. "A szándék méltányolandó, de ezekkel az eszközökkel nem tudnak fellépni" - állította a neve elhallgatását kérő szakértő. A szakember hozzátette: a Budapest-címer - bár nem állami felségjelzés - jobban védhető, mert védjegyként oltalmaztatható.