Toplista-oldal indult válogatós kalózoknak

Vágólapra másolva!
Zenéket, filmeket letölteni az internetről valójában nem egyszerű: özönlenek az új anyagok, ráadásul egy-egy alkotásból több verzió is elérhető a kalóz-csatornákon. A frissen megnyílt Picky Pirate egyszerű tájékozódást ígér a warez-tartalmak válogatósabb letöltőinek.
Vágólapra másolva!

Már a szolgáltatás neve is árulkodó, hiszen a Picky Pirate annyit tesz angolul: Válogatós Kalóz. Az oldal egy bittorrentes warezoldal, a Rotten Tomatoes mozifilmes weblap és a Metacritic kritikagyűjtő oldal keverékének tekinthető, kínálatukból állítja össze a legjobb letölthető anyagok listáját. A címlap minden kategóriából - zene, mozi, illetve PC, Xbox 360 és Wii-játékok - a három legnépszerűbbet mutatja, de egy kattintással a lista többi szereplőjének ismertetője is elolvasható.

Az új szolgáltatás rendkívül letisztult külseje komoly tartalmat rejt. Minden cím alatt több, különböző szervereken található torrentfájl rejtőzik. Ezekre kattintva elvileg bárki le is töltheti az adott filmet, zenét vagy játékot, bár próbáink során maga a Picky Pirate oldal sem mindig jött be - minden bizonnyal nem képes megbirkózni a látogatók rohamával.

A nyitólapon kikerült címek mögött szerepel valamelyik kritikákat gyűjtő oldal linkje, illetve az a pontszám is, amelyet az adott alkotás elért ezeken. A listák az utolsó harminc nap legnépszerűbbjeit tartalmazzák, és negyedóránként frissülnek. A linkelt gyűjtőoldalak is metaoldalaknak számítanak, azaz több forrásból gyűjtik össze az alkotásokról szóló, profi kritikusok által írt cikkeket. A Picky Pirate által hozott újítás az, hogy a letöltés megkezdéséhez szükséges torrentfájlokat és a kritikákhoz vezető linkeket egy oldalon kínálja.

Ha a módszer beválik, a napi betevő filmek beszerzésére szánt idő jelentősen rövidülhet, de legalábbis az igényes szórakozásra vágyó warezolók munkája könnyebbé válik, hiszen könnyen ki tudják válogatni, hogy például melyek a megtekintésre érdemes, és a kerülendő filmek.

Hasonló szolgáltatásokat kínál a korábban indult Releaselog oldal is, ez szintén a kalóz-termés legjavát ajánlja a letöltögetőknek, ezt azonban az egyik ismert torrentoldal tagjai, és szerkesztők kis csoportja manuálisan frissíti. A Picky Pirate-hez hasonló, közösségi tudástra építkező oldalakból is jópár létezik már, ám eddig egyikük sem vette a bátorságot, hogy javarészt illegális tartalmakat ajánljon ilyen nyíltsággal.