Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Putyin-kultusszal hangol a választásokra Oroszország

Vágólapra másolva!
Csokiputyinnal, putyinkatonákkal, putyinvodkával, putyinszínművel, putyinplakátokkal, putyinreptérrel és putyinfanatikusokkal hangol Oroszország a vasárnapi parlamenti választásokra. Az elnök a legnépszerűbb párt listáját vezeti, bár márciusig még ő marad az államfő is. A népszerűsége és a személye köré épített kultusz megdöbbentő. "Köszönet stabil jövőnkért!", "Akarunk téged" - harsogják hívei, miközben a csonka demokrácia miatt morgolódó ellenzék csúfos vereségre készül.
Vágólapra másolva!

Mindenhol és csak pozitívan - ezek az orosz elnök arculattervezésének egyszerű szabályai. A Vlagyimir Putyin nevével és arcával reklámozott termékek Oroszország legkelendőbb árucikkei. Ilyen például az államfő arcképével díszített Világmenedzser nevű társasjáték, amely ugyan drágább, mint a többi vezető politikus portréjával ellátott változat, mégis hiánycikknek számít, akárcsak a Putyint formáló játékkatonák. Moszkvában közben új divat hódít, a Matrjoska-babák helyett csokoládé Putyint árulnak a Moszkva folyó partján. A cukrászati remekművek között felakasztható Putyin kép is van, ét- és tejcsokis kivitelben, 30-48 centiméterig. A Putyint ábrázoló szőnyegek, mellszobrok és még sok más termékből álló paletta csak bővül, az igazán Putyin barátok pedig karjukra tetováltatják vezérüket.

Putyin Oroszország legnépszerűbb politikusa, egy idén készített felmérés szerint támogatottsága meghaladja a 80 százalékot. Az internetes fórumokon sokan úgy vélik, az államfő ismét a nagyhatalmak közé emelte országát, példamutató magatartásával pedig tartást adott a fiatal generációknak. Az elnök legfanatikusabb hívei a 16 és 25 közöttiek, akik körében Putyin a popsztároknál is népszerűbb. A népszerűség pedig jól jön: vasárnap rendezik a orosz parlamenti választásokat, ahol Putyin annak ellenére is vezeti az Egységes Oroszország pártlistáját, hogy márciusig még ő az elnök.

A Putyint körüllengő hisztériának úgy tűnik, nincs határa. Születésnapja alkalmából Jekatyerinburg közepén négy méter magas üdvözlőlapot helyeztek el "Köszöntsd elnöködet!" felirattal. Ezt aláírhatták a város lakói, akikkel egyébként Rosszel kormányzó közölte, hogy az elnök tiszteletére adják át a határidő előtt felépült új terminált a Kolcovo-repülőtéren, mi több, magát a légikikötőt is Putyinról nevezik el. Ugyancsak Jekatyerinburgban olyan előnyomott falvédőt hoztak forgalomba a kézimunkát kedvelők számára, amelyen az Elnök szót lehet kihímezni.

A BBC által minden oroszok cárjaként is emlegetett Putyin berobbant a kulturális életbe. Az Igor Koszicin és Tatyjana Csertova Az elnök szabadságon című színművét a közelmúltban mutatták be a vlagyivosztoki, omszki és moszkvai színházakban. A történet szerint Putyin helikoptere az elhagyatott tajga mélyén balesetet szenved, de a helyi lakosok hősies segítségével végül sikerül megmenekülnie. A darab fogadtatásáról eddig nincsenek információk.

Remek reklámfogásnak bizonyultak a Putyin szibériai nyaralásán készült fotók is, amelyeken az elnök látható félmeztelenül pecázás és lovaglás közben. Az orosz közvéleményt felpezsdítették a képek, főleg a nők körében arattak sikert, akik számos internetes fórumon pozitívan és lelkesen kommentálták a látványt. Az elnök kisportolt, kellemes felépítésű felsőteste szerintük kiegyensúlyozott és határozott vezető képét sugallja. Orosz melegportálok pedig a két éve bemutatott Brokeback Mountain (Túl a barátságon) című, meleg cowboyokról szóló filmmel hozták párhuzamba Putyin képeit. Akadtak olyanok, akik szerint Putyin ezzel nyitni próbál az ország egyik legelnyomottabb és legkevésbé elfogadott közössége felé.

Putyinjugend

Az elnök nemcsak a felnőtt lakosság körében népszerű. A legnagyobb orosz ifjúsági szervezetet, a Nasit - magyarul Mieink - a Kreml pénzeli. A fiatalok célja egy szebb és jobb Oroszország megteremtése, a mozgalom taglétszáma meghaladja a 100 ezer főt. A tagok Putyin feltétlen szolgálatára esküsznek, és mindenhová elkísérik az elnököt. A BBC által csak Putyinjugendnek nevezett ifjúsági tagozat vezetői a kritikák ellenére semmi kivetni valót nem látnak a Nasi célkitűzéseiben. A szervezet célja az orosz ifjak ideológiai és erkölcsi nevelése. A tagok ellenzik a drog- és alkoholfogyasztást, a dohányzást, a rasszizmust, karitatív és önkéntes munkákat vállalnak országszerte, a legfontosabb pedig, hogy hisznek abban, hogy munkájukkal jobbá tehetik saját és környezetük életét.

Az idei nyári táborukban 10 ezer aktivista vett részt - kétszer annyi, mint tavaly. A hangsúly a rendszeres sportfoglalkozások mellett a politikai oktatáson volt. A napi előadások központi témája: Oroszország jövője. A tábor napirendje szigorú és kötött, aki három alkalommal megszegte a napirendet, azt hazaküldték. A program a kalandtábor és a tömény agitációs propaganda elemeit ötvözi. Az ideológia lényege, hogy aki Putyin ellensége, az Oroszország ellensége.

Az orosz választások Magyarországon

A magyarországi orosz nagykövetség munkatársa az [orgio]-nak elmondta, hogy a hazánkban élő orosz állampolgárok a parlamenti választások napján - december 2-án - reggel 8 és este 8 óra között adhatják le szavazataikat Budapesten az Orosz Kulturális Intézet épületében (Andrássy út 120.), valamint a debreceni Főkonzulátuson (Arany János utca 1.). A követség előrejelzése szerint 1000-1500 szavazatra számítanak Magyarországon.

A mozgalom vonzereje az oroszok szerint abban rejlik, hogy célokat és alternatívákat kínál egy olyan generáció számára, amelyik kisgyermek korban - Borisz Jelcin elnökségének idején - csak a kilátástalanságot és az egyre elszegényedő társadalmat látta maga körül. A Kreml ehelyett erős államot és szebb jövőképet ígér a fiataloknak. A szebb jövőt pedig nem más garantálja nekik, mint minden oroszok elnöke, Vlagyimir Putyin.
Az elnök 55. születésnapja alkalmából - október 7-én - a Nasi tagjai ellepték Moszkva utcáit, zászlókat lengetve éljenezték az államfőt, "Köszönet stabil jövőnkért!" és a "Putyin örök időkre!" jelszavakat hirdető transzparenseket függesztettek ki a moszkvai házfalakra, miközben több ezres tömegeik nemzeti zászlókat lengetve, felvonulásokat tartott városszerte.

A Nasi fiataljainak egyik kedvenc szórakozása, hogy céltáblának használják ellenzéki politikusok arcképét, például az Amerika-barátnak tartott Garri Kaszparov korábbi sakkvilágbajnokét. A fiatalok mintegy 25 politikai céllövöldében engedhetik szabadjára Oroszország ellenségei iránt táplált gyűlöletüket festékgolyókkal és apró dárdákkal. Kaszparovon kívül, többek között a szerintük amerikai érdekeket képviselő Mihail Kaszjanov volt orosz miniszterelnök portréját is megcélozhatják.

Putyin Fan Club

A Nasi mellett léteznek más ifjúsági szervezetek is, amelynek tagjai ugyancsak az elnök feltétlen hívei. Jó példa erre a moszkvai VV (Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin) Fan Club. Az egyesület főleg Moszkva külvárosaiban aktív, a klubbot egy 19 éves, szociális munkásnak tanuló egyetemista, Igor Boiko alapította. A szervezetnek országszerte 1500 tagja van, átlagéletkoruk 18 év.

Forrás: EPA
Energikus

Egy magyar fotóriporter, Doka Béla az egyik oroszországi magazin, a Bolshoi Gorod (Nagyváros) felkérésére több hetet töltött el a fiatalokkal. A tagok nagy része diák (középiskolás, egyetemista) - mesélt tapasztalatairól az [origo]-nak. Az elnököt ábrázoló poszterek a tagok szobájának falán, az ágyuk felett, a pólóikon Putyin arcképe. Az egyik tag például a korábbi Bon Jovi poszterét cserélte le Putyinéra. A klubtagok egyöntetű véleménye, hogy Putyin népszerűségét példamutató magatartása, józansága és kiegyensúlyozottsága eredményezi.

A Nasitól eltérően közelítenek a politikához. Egy áprilisi akciójuk alkalmával a moszkvai tagok "Akarunk téged vissza 2008 után" feliratú, narancssárga pólókban vonultak ki a Vörös térre és távcsővel szemlélték az államfő irodáját. A fotóriporter szerint sokan nem tudják, mi lesz még a mozgalmukkal, de bizakodnak. Búcsúzáskor Putyinka vodkával kínálták vendégüket.

A felnőtt lakosság jelentős része azért támogatja Putyint, mert - elődjével, Borisz Jelcinnel ellentétben - életerős, egészséges államfő képét alakította ki magáról. Putyin energikus, józan életvitele és kiegyensúlyozott családi élete szimpatikus sokak számára. Több orosz internetes fórum hozzászólásaiból az derül ki, hogy az oroszok többsége helyesli az Európai Unióval és az Egyesült Államokkal szemben tanúsított hajthatatlanságát. Egyesek elismerik ugyan, hogy csonka demokráciában élnek, de rögtön hozzáteszik, inkább élnek korlátozott szabadságban, semmint egy olyan demokráciában, ahol virágzik a szervezett bűnözés és a nyomor.

Az államfőről kialkotott pozitív képben a sajtó szigorú, állami ellenőrzése is szerepet játszik. A The Times egy erről szóló cikkével kapcsolatban Eugene Tyisenko szibériai újságíró megjegyezte: "Noha dühít a szabad véleménynyilvánítás hiánya, sokkal fontosabbnak tartom az ország stabilitását és jólétét. Biztos vagyok abban, hogy Putyin tisztában van vele, mi a fontos Oroszország számára. Ha így folytatjuk, országunkban minden rendbe fog jönni. Újra felemelkedünk és nem kell, hogy emiatt fájjon a Nyugat feje."

Balogh Roland

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről