Orosz repülő-holding az Airbusban

Vágólapra másolva!
Oroszország második legnagyobb bankja, a Vnestorgbank eladja az Airbust is gyártó nyugat-európai EADS konzorciumban lévő öt százalékos részesedését. Az orosz állam kezében lévő OAK-holding a vevő, amely később tovább növelné a részesedését, hogy felügyelő bizottsági helyhez jusson.
Vágólapra másolva!

Andrej Kostin, a VTB felügyelő bizottságának elnöke elmondta: első lépcsőben az év végéig az orosz külkereskedelmi bank (Vnesekonombank) tulajdonába kerül az üzletrész, majd azt továbbadják az ország nagy repülőgépgyártóit tömörítő állami OAK-holdingnak.

A kormány a későbbiekben 10 százalékra szeretné növelni részesedését az EADS-ban, hogy helyet szerezzen magának a csoport felügyelő bizottságában. A Vnestorgbank tavaly szeptemberben vett részesedést az EADS-ban 1 milliárd euróért.

Az EADS fő részvényese a német DaimlerChrysler, 22,5 százalékos részesedéssel, a francia államnak 15, az ugyancsak francia Lagardere média és technológiai csoportnak 7,5 százalékos részesedése van a cégben, a spanyol állam a Sepi Holdingon keresztül 5,5 százalékot, a Dubai Holding 3 százalékot birtokol, a többi részvénnyel hat európai tőzsdén kereskednek.

Az egyesült repülőgépgyártó holding (OAK) az Irkut, a MiG, a Szuhoj, az Iljusin és a Tupoljev repülőgépgyártókat tömöríti. 2005 óta az EADS 10 százalékot birtokol az Irkutban, amely jelenleg a legnagyobb magánkézben levő orosz védelmi konszern.