Jóváhagyták az EU jövő évi költségvetését

Vágólapra másolva!
A kiadásokat továbbra is az uniós össztermék egy százaléka alatt tartva az Európai Parlament plenáris ülése csütörtökön megszavazta az Európai Unió jövő évi költségvetését. Az uniós intézmények között november végén született megállapodást érdemben már nem módosítva az EP 120,3 milliárd euróban határozta meg a kiadásokat, ez az összesített GDP 0,96 százaléka.
Vágólapra másolva!

A költségvetési megállapodás egyik nagy nyertese az uniós külpolitika, amelyre a tavalyinál közel 11 százalékkal több pénz, összesen 8,1 milliárd euró jut. Az eredeti tervekhez képest a most megszavazott változatban nő a Galileo műholdas navigációs program (300 millió euró), a koszovói EU-misszió, valamint a lisszaboni stratégiával összefüggő programok büdzséje is. A szorosan vett közös kül- és biztonságpolitikára 285 millió eurót jut, ez 125 milliós növekedést jelent tavalyhoz képest. Ez az első olyan közösségi költségvetés, amelyből a legnagyobb részt nem az agrártámogatások kapják, hanem a növekedés és a foglalkoztatás javítását célzó kiadások, bennük a felzárkóztatási támogatásokkal.

Szent-Iványi István (SZDSZ) közleményt adott ki, amelyben arra emlékeztetett, hogy kezdeményezésére a költségvetés külön támogatási programot tartalmaz az oroszországi finnugor kisebbségek oktatási, kulturális és médiatevékenységének támogatására 2,5 millió euró értékben. A támogatási program előkészítő tevékenység, amelynek célja, hogy megvalósításának tapasztalatai alapján az elkövetkező három évben az európai intézmények kidolgozhassák egy végleges támogatási stratégia jogi alapját. Ez az első alkalom, hogy egy 2004-ben csatlakozott tagállam EP-képviselője sikerrel kezdeményezte előkészítő tevékenység elfogadását az uniós költségvetési eljárásban - áll a közleményben.