Csak a Richter tartotta magát a tőzsdén

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 340,21 pontos csökkenéssel, 25 707,13 ponton zárt szerdán. Az előző kereskedési napi záró értékhez képest ez 1,31 százalékos gyengülés. A részvénypiac forgalma 35,364 milliárd forint volt, a vezető részvények a stagnáló Richter kivételével gyengültek.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb forgalmat az OTP Bank értékpapírjai adták, a 12,3 milliárd forintos forgalomban a bankpapírok végül 81 forintot, 0,93 százalékot gyengültek, és 8599 forinton fejezték be a kereskedést.

Több mint 7 milliárd forintos forgalomban változatlanul, 41 200 forinton maradt a Richter árfolyama. A gyógyszergyárnál tegnap tartott rendkívüli közgyűlésen a tulajdonosok megszavazták a Polpharmával való társulást. A cég szektortársa, az Egis papírjaira 1,4 milliárd forint értékben születtek kötések. Az Egis részvényei 210 forintot, 1,08 százalékot veszítettek értékükből, és 19 300 forinton fejezték be a napot.

A Mol részvényeivel több, mint 6,2 milliárd forintért kereskedtek, és 2,83 százalékos, 690 forintos csökkenéssel 23 710 forinton zárták a napot.

Az MTelekom értékpapírjaira 1,4 milliárd forint értékben születtek kötések. A távközlési cég részvényei 10 forintot, 1,09 százalékot veszítettek értékükből, és 910 forinton álltak a délutáni záráskor.

A kisebb papírok között 10 százalék felett drágult a TVnetwork, több, mint 6,5 százalékkal erősödtek a Pannonplast részvényei, míg a Genesis 2,92 százalékos erősödést ért el szerdán. A kis papírok forgalmát összesítő BUMIX-index 2,42 pontot, 0,08 százalékot veszítve 3119,5 ponton zárt.

Erősödhet a Mol és a Richter

Nyári Zsolt, a KBC Securities üzletkötője elmondta, hogy a piacot befolyásoló jelentős bejelentések nem történtek szerdán, másrészt a karácsony közeledtével gyengül a forgalom. Az üzletkötő értetlenségének adott hangot a Mol 2,83 százalékos esése miatt, amit semmilyen hírrel sem lehet indokolni. Az OTP 0,93 százalékos mérséklődése mögött az üzletkötő azt látja, hogy a múlt héten a cég papírjai a 7700 forintos gödörből túlságosan gyorsan emelkedtek 9200 forintra, és szerdán a befektetők magatartására inkább a profitrealizálás volt a jellemző. Nyári Zsolt kiemelte a Pannonplast papírját, amelynek árfolyama szerdán 6,57 százalékkal emelkedett. Ennek hátterében szerinte a tulajdonosok belterjes kereskedése, és év végi árfolyam optimalizáció állhat. A KBC üzletkötője szerint karácsony előtt a BÉT kereskedését az alacsony forgalom fogja jellemezni. Véleménye szerint a Mol és a Richter árfolyamának visszarendeződése várható. A Magyar Telekommal kapcsolatban megemlítette, hogy szerinte a befektetők a szlovén tender január 4-i híréig kivárnak, így jelentős forgalom nem várható e papírnál sem.

Új forráshoz jut a Genesis Energy

A napelemek gyártását tervező Genesis Energy átváltoztatható kötvény kibocsátására szóló szerződést írt alá a GEM Global Yield Fund amerikai magánbefektető csoporttal, annak érdekében, hogy egyoldalúan kezdeményezhesse a kötvények részvényre váltását az átváltási feltételek szerint. A GEM kötelezi magát a Genesis Energy által kibocsátott új papírok lejegyzésére, valamint arra, hogy 40 millió euró keretösszegig vásárol új részvényeket, amennyiben a társaság a kötvények legfeljebb 3 millió 500 ezer részvényre való átváltoztatását kezdeményezi egy előre meghatározott képlet szerint számolt ár alapján. A Genesis Energy a befolyó összeget első spanyolországi gyára építésére fordítja.