Vágólapra másolva!
Mintegy 13 százalékkal nőtt a nyilvántartott álláskeresők száma az észak-alföldi régióban 2007-ben az előző évhez képest, tavaly átlagosan 104 ezer, december végén közel 112 ezer volt a munkanélküliek száma - mondta a térség regionális munkaügyi központjának főigazgatója.
Vágólapra másolva!

A december 31-i záró adat szerint a régióban 111.790 álláskereső szerepelt a nyilvántartásban, a megyék közül pedig Hajdúban 38.788, Szolnok megyében 21.160, míg Szabolcsban 51.842 - mondta Miskó Istvánné.

Ötvenezer feletti állástalan Szabolcsban

Szabolcs megyében utoljára a rendszerváltás utáni évek nagy leépítésének idején volt ötvenezer felett a munkanélküliek száma emelte ki a főigazgató. A riasztó nyírségi adatokkal kapcsolatban elmondta: kezd stabilizálódni a gazdaság, amit az bizonyít, hogy a korábbi évekhez képest kevesebb az első alkalommal nyilvántartásba vételre jelentkező álláskereső.

Fő probléma a szakképzettség hiánya

A nagyarányú szabolcsi munkanélküliséget Miskó Istvánné szerint az váltja ki, hogy magas, 60 százalékos a szakképzetlenek aránya a megyében, s rendszeres szociális segélyben 43 százalék részesedik, akiket nehéz aktivizálni, bevonni a munkaerő-piacra. Emellett a korábbi szezonális foglalkoztatást alkalmi munkavállalói könyvvel váltják ki a munkaadók és munkáltatók, tavaly 70 ezret adtak ki, valamint az úgynevezett inaktív állomány tagjai közül egyre többen regisztráltatják magukat álláskeresőként.

Pozitív jelek: közhasznú munka, képzés

A gazdaság stabilizálódása mellett Miskó Istvánné reménykeltőnek nevezte, hogy nő a támogatás nélkül betöltött állások száma a régióban, tavaly így 34 ezren helyezkedtek el. Közhasznú munkavégzési támogatásban 12 621-en részesültek a térségben, s ebből szabolcsi munkavállaló 7704 volt. Képzésbe 4476-an kapcsolódtak be, a Nyírségből 2025-en, és várhatóan az idén a régióban újabb 140-150 tanfolyam indul a munkaügyi központ támogatásával.