197. Vas Anna Sára - Lyon

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Vas Anna Sára jelentkezik Lyonból.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Négy hónapja költöztem Lyonba Budapestről. Nem ez volt az eredeti cél. De közbejött a Sziget. Ott találkoztam a kedvesemmel, akivel együtt a Sziget francia fórumának oszlopos tagjai vagyunk, és mint rendesen, összesodródott a csapat egy közös italra. Ez volt a kezdő napon, és mi, azóta nem is nagyon sodródtunk el egymás mellől. Mivel ő Lyonban PhD-hallgató és egyelőre októberig nem tud innen eljönni, így én költöztem. A távkapcsolatot hosszú távon még csak ki sem akartuk próbálni, az a két hónap is túl sok volt novemberig. Én éltem már Franciaországban, és szerettem volna visszamenni Párizsba, lehetőségem is lett volna, de inkább Lyont választottam, ami minden franciaországi tapasztalatom ellenére ugrás volt az ismeretlenbe.

Egyelőre elkezdtem angolból magánórákat adni, és végre franci tanfolyamra is járok majd - mindkettő hiányzott. És emellett valahogy igyekszünk egyről a kettőre jutni ebben az egy évben.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Lyon a második vagy harmadik francia város, attól függ, honnan nézzük. Az elővárosokkal együtt talán annyian lakják, mint Budapestet. Sokban emlékeztet Budapestre: van folyó, kettő is, az egyik oldalon dombos a város, itt van a gyönyörű óváros. Tagadhatatlanul szép város, rengeteg építészeti emlékkel. És nem messze, ott vannak az Alpok. Gyalogosbarát hely, a Rhone partján a parkolókat bicikli- és sétaúttá alakították, a kocsik elég mostoha helyzetben vannak a belvárosban.

Lyonban sokat fúj a szél, sokszor délről. Szép időt hoz, ami jó, de hozza a vegyi gyárakból a szennyezett port is, ami nem jó. Van egy gyakorlatilag ingyenes biciklirendszer, a VéloV. Vannak kellemes ír kocsmák és a Ninkasi a remek söreivel. De azért nem Budapest, és az emberek jóval távolságtartóbbak és látszólag kevésbé nyitottak, mint például Párizsban voltak. És Franciaország elég drága, még sok franciának is.

Mi hiányzik Magyarországról?
Rafi, a vasmacska. Aztán a család, anyu telefonhívásai vagy a nagyi szombat reggel hétórai telefonébresztői. A barátok. Hiányzik tavasszal a tavasz illata otthon, a látvány, mikor az Erzsébet hídon átsétálok, anyu levesei, a nagyik főztje, a jász bableves, az apu spagettije. Az igazi túró, a savanyúságok, azok nagyon. A tv-paprika. Hiányzik a mozik mennyisége, hogy ha gondolok egyet, akkor nem is olyan drágán tíz perc múlva egy filmet nézhetek egy kis moziban. A Szimpla is nagyon, meg a Besh O Drom koncertek. És az Auguszt.
És Budapest.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Lyonból? A barátok, a fények estefelé, a nagy séták a folyópartokon, a piac vasárnap a Saone partján. A Ninkasi és a söre, a Johnny Walsh a koncertekkel, a Smoking Dog a koktéljaival.

Franciaországból általában a szépérzék, a stílus hiányzik, mikor hazamegyek. Az udvariasság, itt a férfiak még gálánsak és udvariasak az esetek egy jelentős részében, az embereknek nem esik nehezére a "pardon" szócska használata. Hiányzik a 12-24-es kiszerelésű joghurt és, hogy minden élelmiszer-áruháznak van saját, olcsóbb és elég jó minőségű terméke. Hogy ebben az országban van Párizs. Hiányzik, hogy el lehet járni, mert vannak megfizethető és egyszerre jó éttermek, és hogy az emberek el is járnak. És a piknikek is hiányoznak.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Az attól függ, ki mit csinál, és hol. Itt Lyonban az átlagosnál mintha gazdagabbak lennének az emberek - vagy az átlag biztosan jól él. Feltűnően sok itt a gazdag ember. Több a drága autó, és sokkal több ember vásárol a luxusüzletekben, mint otthon, nyilvánvalóan.

Általában talán kevesebb a gondja egy fiatalnak. De én nem látom, hogy annyival másabb lenne itt, mint otthon. Csak elérhetőbbnek látszik pár dolog, az Alpokban a síelés holnap vagy a tengerparti piknik a hétvégén, de ez földrajz, nem pénz. Akinek van pénze, az itt is kiegyensúlyozottabb, és boldognak látszik. Akinek meg szűkösebbek a lehetőségei, azoknak vannak nehéz pillanatai. Az lehetséges, hogy otthon az arány más.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
Az ár bizonyára attól függ, hogy hol parkol az ember, de mondjuk 2 euró (528 forint) körül lehet. Bármelyik közlekedési eszközre a jegy 1,5 euró (396 forint), ami egy óráig érvényes, és átszálláskor nem kell új jegyet kezelni. A mozijegy ára sok mindentől függ, de egy nagy multiplexben este 9,5 euró (2508 forint) a jegy. A sör korsója 4,5-6 euró (1188-1584 forint) között van a legtöbb helyen. 6 euró (1584 forint) egy Guinness. A kávé a helytől függ. Itt a kávé a presszókávé, és 1,5 euróért (396 forint) ittam a múltkor. A Starbucksban kétszer ennyi talán.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Az a lakás állapotától és az utcától is függ. Mi egy háromszobás lakásban lakunk, ami a város kellős közepén van. Ez 900-1000 euró (237 600-264 000 forint) havonta, plusz rezsi. Valami fura oknál fogva minden hónapban más a bérleti díj.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Valódi jövedelmem jelenleg nincs, de azt tudom, hogy ha a szakmámban helyezkedtem volna el Párizsban, akkor egy jó ideig szóba sem jöhetett volna, hogy félretegyek. Lyonban a lakbérek ugyan olcsóbbak, de szerintem itt sem lenne sokkal többe esélyem félretenni. Mivel itt nagy mennyiségben venni dolgokat olcsóbb, így egyeztünk meg. Így hetente 30 euró (7920 forint) körül vásárolunk be átlagosan, ami nem rossz. A legnagyobb költség a lakbér, ebben a hónapban a gázszámla, ami talán két hónapról jött ki, és néhány adóbefizetés. Azért havonta egyszer el tudunk menni vacsorázni, hetente egy-egy sör belefér. Ha költünk valamire, akkor az az utazás. A vonat nagyon drága. És amikor hazalátogatunk, az is nagyobb kiadás.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Nem, a semmittevés annyira nem is kellemes, mint hinnénk. De a tanulást és a tanítást szeretem, és örülök, hogy mindkettőt csinálhatom valamilyen szinten végre itt is.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Az én ismerőseim panaszkodnak, mert a korábbiakhoz képest nehezebb az élet. A fizetések értéke romlik, és a többség, akit én ismerek, nem bízik abban, hogy a kormány majd javít a helyzeten. De ha a lyoni utcákat nézzük, ezt nem mindig látni - a boltok tömve, az emberek minden hétvégén meg vannak pakolva a boltokból kilépve. Ugyanakkor kéthetente van egy tüntetés. Innen látni azt, hogy azért nincs nyugalom. Ennek ellenére itt nem panaszkodnak megállás nélkül az emberek.

Az viszont tény, hogy az otthonihoz képest nem "fröcsög" úgy a média, és az emberek nem viszik a munkába vagy az iskolába úgy a saját nézeteiket, mint otthon. Az utcán sem dörgölik annyira - a tüntetéseket leszámítva - az emberek orra alá mások, hogy mit gondolnak vagy hisznek, és hogy a másiknak mit kellene gondolnia és hinnie. És itt jól meg tud lenni egy barátság úgy is, hogy a felek politikai nézetei enyhén szólva nem egyeznek.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Tartok attól, hogy a pénzből kettesben egyre nehezebben jövünk majd ki, de ez úgy fest, nem lesz azért akkora probléma. Majd meglátjuk. Igyekszem tanítványokat találni még, és a francia tudásomat is feltornázni, hogy később még inkább a hasznomra váljon. És ez az utolsó lehetőségem arra, hogy alaposan végiggondoljam, mit és hogyan szeretnék csinálni a jövőben.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Nicolas elvette Carlát - az elnök elvette Carla Brunit, aki azelőtt baloldali körökben mozgott, még korábban szupermodell volt. Sokak szerint csak reklámfogás az egész. Sokkal komolyabban vették azt, amikor elvált az elnök pár hónapja.

Most síszezon van, itt az Alpok lábánál ez is mindennapi téma.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
A napilapokat nem néztem ma meg, de a Paris Match címlapján Nicolas Sarkozy és Carla Bruni.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Sport. Nagyon sok francia legalább hetente egyszer elmegy sportolni. Aztán amint egy kicsit jobb az idő, hétvégén azonnal mindenki kiül a kávézók teraszára, elmegy biciklizni vagy sétálni. Itt ilyenkor sokan felmennek reggel az Alpokba síelni, este hazajönnek. A mozik előtt is mindig sor áll. És a koncerteken is mindig sokan vannak. Nyáron a fiatalok a fesztiválokra járnak hétvégenként. És amint jön a tavasz, jön a sok piknik.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Lyon nagyváros, mindenki válogathat ízlése, kedve és pénztárcája szerint.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Lyonban nem. Franciaországban talán. De leginkább azt szeretném, ha Budapesten élnének, de legalábbis hazájuknak tekintenék. Majd ők eldöntik.

<