Esélyt adott Obamának a demokrata pártvezetés

Vágólapra másolva!
Nem ismétlik meg a demokrata előválasztást Floridában, így nem tudni mi lesz annak a 210 küldöttnek a sorsa, akik a déli államot képviselték volna az augusztus végi denveri elnökjelölt állító gyűlésen. A hasonlóképpen megbüntetett Michinganben ugyanakkor június 3-án újra szavazhatnak a demokrata jelöltekre.
Vágólapra másolva!

Nem ismétlik meg a demokraták a floridai előválasztást - jelentette be a párt. Ezzel az országos vezetőségére hárul a feladat, hogy döntsön arról, mi legyen azzal a 210 küldöttel, akik Floridát hivatottak képviselni a Demokrata Párt elnökjelöltjének személyéről határozó nyár végi gyűlésen.

Mint azt Karen Thurman, a Demokrata Párt floridai elnöke elmondta, több ezer szavazó küldött üzenetet a pártnak, s ezekből az derült ki, hogy egyöntetűen elutasítják a szavazás megismétlését. Thurman szerint a párt szabályzati ügyekben illetékes bizottságának kell döntenie arról, hogy engedélyezik-e a január végén megválasztott floridai küldöttek részvételét az augusztus végi denveri jelöltállító gyűlésen, ahol eldől, ki indulhat a Demokrata Párt színeiben az idei novemberi elnökválasztáson. A bizottság legközelebb a jövő hónapban ül össze.

Michiganben lehet

A floridai előválasztás megismétlésének ötlete azért merült fel, mert a Demokrata Párt országos vezetősége úgy döntött, nem veszik figyelembe az állam küldötteinek szavazatait az elnökjelölő konvención, büntetésül azért, mert a floridai demokraták az országos vezetőség beleegyezése nélkül a tervezettnél korábbi időpontra helyezték a szavazást, hogy ezzel nagyobb súlyt kapjanak a jelöltségért folyó harcban.

Hasonló büntetést kapott Michigan állam is, amelyet 156 küldött képviselhet Denverben. Michiganben a CNN hírtelevízió jelentése szerint június 3-án megismétlik az előválasztást.

Januárban mindkét renitens államban Hillary Clinton aratott győzelmet. Ugyanakkor Michiganben nem mehet biztosra, mert Barack Obama itt nem vett részt a januári előválasztáson és Clinton így is csak a szavazatok 55 százalékát gyűjtötte be, pedig igazán fajsúlyos ellenfele nem volt.