Százöt tibeti tüntető adta fel magát a kegyelemért

Vágólapra másolva!
Eddig 105 tibeti tüntető adta fel magát annak érdekében, hogy kegyelmet kapjon a kínai hatóság ultimátumának megfelelően. A határidő ma délután jár le.
Vágólapra másolva!

Eddig százöt tibeti tüntető jelentkezett a kínai hatóságoknál a Peking által meghirdetett ultimátum után - jelentette szerdán az Új Kína (Xinhua) hírügynökség a kínai kormány tájékoztatása alapján. Közép-európai idő szerint szerdán délután jár le a tibeti fővárosban, Lhászában lezajlott tüntetések résztvevőire vonatkozó ultimátum, amely szerint kegyelemben részesül, aki a kitűzött határidőn belül jelentkezik a hatóságoknál.

Közben a radikális tibetieket összefogó öt szervezet vezetőivel találkozott szerdán száműzetésben lévő kormánya dharamszalai székhelyén a dalai láma. A vallási vezető egyik munkatársa szerint továbbra is nézeteltérés van az erőszakmentességet hirdető idős tibeti emigránsok és a Tibet azonnali függetlenségét követelő fiatalok között. A dalai láma nemzedéke mérsékelt álláspontot képvisel, megelégednének Tibet számára az autonómiával, és nem bojkottálnák a pekingi olimpiai játékokat. A radikális fiatalok ellenben Tibet kiszakadását akarják elérni, és azt mondják Kína nem érdemli meg, hogy megrendezhesse az olimpiát.

Múlt héten pénteken erőszakba torkollottak a Tibet feletti kínai fennhatóság elleni lhászai tüntetések. A tiltakozó akciók Kína több más tartományára is átterjedtek, ahol sok tibeti számkivetett él. Az erőszakos cselekményeknek a hivatalos kínai adatok szerint 13, a száműzetésben élő tibetiek szerint viszont legalább 100 halálos áldozata volt.